Belföld

Öt érdeklődő a Vivendi szórakoztató részlegére

A hétfői határidőig legalább öt cég jelezte érdeklődését a Vivendi szórakoztató részlegére. A Wall Street Journal jelentése szerint a Liberty Media Group, a General Electric és a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) is az érdeklődők között van.

A Vivendi a Universal filmstúdiót és vidámparkot, az enekiadót és az USA Cable Network-öt, vagyis az amerikai film- és a televíziós részlegeit akarja eladni, amelyeket alig három éve szerzett meg. Ezek jelenleg egy cég alá, a Universal Entertainment alá tartoznak, amelyet ugyan a Vivendi ellenőriz, de nem birtokol teljesen. Ezért a Liberty, a General Electric és az MGM egyenként 10-10 milliárd dollárt kínálhat. A lap emellett két befektetői csoportot is megnevez, Marvin Davis olajmágnás és a kanadai Seagram alkoholgyártó cég korábbi főnöke, az ifjabb Edgar Bronfman vezetésével.

A Universal csoport eredetileg a Seagramé volt. Tőlük a film- és televíziós vagyonra, valamint a Universal Music Groupra várnak ajánlatokat. Ez esetben az ajánlatok megközelíthetik a 15 milliárd dollárt. Az árverés a lap tudomása szerint több hétig tart majd. Az ifjabb Edgar Bronfman magánbefektetőkből álló konzorciummal akarja visszavásároltatni a Vivendi Universal francia-amerikai médiacsoport amerikai szórakoztató vagyonát – állítják bennfentesek. Bronfman, illetve családi vállalkozása, a kanadai Seagram szeszlepárló vállalat három éve adta el a Universal Entertainment csoportot a Vivendinek 34 milliárd dolláros részvénycserés ügyletben, amikor a francia cég vízszolgáltatóból média és szórakoztatóipari óriáscéggé alakult. Az ügylet Bronfman családjának több százmillió dollárjába került, mivel a Vivendi részvényei azóta nagyot zuhantak. Bronfman olyan befektetőket igyekszik maga köré gyűjteni, akik a szórakoztató ágazati vagyon – tévéhálózatok, a Universal Studios és vidámparkok – különböző részeiben érdekeltek. Bronfman elegendő pénzt remél, hogy ajánlatot tehessen a Vivendi szórakoztatóipari vagyonára, valamint zenei csoportjára, amelyet még nem nem kínáltak fel eladásra. Számos érdeklődő van, akik a vagyon egészére, illetve egyes részeire kacsintgatnak. Marvin Davis olajmágnás, aki a teljes szórakoztató vagyonban érdekelt, 15 milliárd dolláros ajánlatot tett, és a Vivendi 5 milliárd dolláros adósságát is átvenné.

Az MGM ugyancsak számos médiaszereplővel tárgyal, hogy csatlakozzanak hozzá az ajánlattételben. A Viacom és a Liberty Media a Vivendi kábelhálózatában érdekeltek, csakúgy mint a Sci-Fi and USA. A Blackstone magánbefektetés-kezelő cég is az érdeklődők sorában van – véli tudni a Reuters hírügynökség. A Vivendi Universal még májusban bejelentette, hogy elnökhelyettese, Edgar Bronfman Jr. érdeklődik a társaság amerikai szórakoztatóipari érdekeltségeinek visszavásárlása iránt. A társaság rövid közleményben adta hírül, hogy tárgyalások kezdődtek az amerikai érdekeltségek sorsát illetően, és azt is, hogy Bronfman jelezte szándékát arra vonatkozóan, hogy vezesse a lehetséges vásárlók konzorciumát.

A francia Vivendi-konszern és 49 százalékos leányvállalata, a Canal Plus fizetős tévécsatorna, valamint a kanadai Seagram összeolvadásával a világ nagyságra második kommunikációs cége jött létre 2000 nyarán. Több mint 100 milliárd euró piaci tőkeértékű, 57,5 milliárd euró évi forgalmú óriáscég, amelynek adózás előtti profitja 7 milliárd euró lett volna a megelőző évben. A Vivendi Universal székhelye Párizsban van, jegyzik a párizsi, a New York-i és a torontói értéktőzsdén. A Vivendi Universal az amerikai AOL-Time Warner mögött a világ második legnagyobb tömegkommunikációs cége lett, megelőzve a CBS-Viacomot, a Rupert Murdoch-féle News Corporationt, vagy a német Bertelsmann-t. A Vivendi Universal holdingként működik, két külön ágazattal. Az egyik divízióba tartozik a kommunikáció a Vivendi vezetékes- és mobiltelefon-érdekeltségeivel, a Havas kiadócéggel, a Canal Plus-vel, a Vivendi és a Vodafone közös internetes vállalkozásával, a VivendiNettel, a hollywoodi Universal Studiosszal és a Universal Musickal, amely az európai Polygram 1998-as megvásárlása óta 27 százalékos piaci részesedéssel a világ legnagyobb zenekiadója. A holding megőrizte a Vivendi 25 százalékos részesedését is Murdoch-féle BSkyB televízióban. A másik részleg az “eredeti” Vivendi Environnement víz- és közüzemi szolgáltató, amelyben a Vivendi Universal folyamatosan csökkenti a részesedését, és tavasz óta Veolia Environnement néven működik tovább.

A Vivendi Universal részvényei hétfőn, középe-európai idő szerint fél kettőkor 16,53 eurón álltak a párizsi értéktőzsdén, 1,02 százalékos csökkenéssel 16,70 eurós nyitóértékükhöz képest. A papírok idei csúcsa 17,98 euró,mélypontja 11,03 euró volt, az év eleje óta 7,41 százalékot erősödtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik