Belföld

Az MDF ötletei népességfogyás ellen

A Magyar Demokrata Fórum szerint a népességfogyás megakadályozása a nemzeti minimum körébe tartozik, amelyet mind a négy parlamenti pártnak támogatnia kellene - jelentette ki Sisák Imre pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MDF-es országgyűlési képviselő közölte: a magyar statisztikai adatok szerint 2050-re 8 millióra, az ENSZ felmérése szerint 6-6,5 millióra csökken a magyar lakosság lélekszáma. “Az MDF-nek mindent meg kell tennie a népességfogyás megakadályozására” – mondta Sisák Imre.

Kifogásolta, hogy a népesedési kormánybiztosság 2003. december 31-ig kitolta Magyarország népesedési koncepciója elkészítésének határidejét. “Ez a hosszú idő eltolja ennek a problémának a megoldását” – közölte.

Sisák Imre szerint mindazok a törvények, amelyeket a parlament tárgyal, illetve nem tárgyal, azt támasztják alá, hogy a népességfogyás megakadályozása érdekében “semmi nem történt”.

A politikus szerint, ha a kormány a gyes összegét 10 ezer forinttal fokozatosan megemelné, a gyed igénybe vételét kiterjesztené a gyermek hároméves koráig és megvalósítaná a nagycsaládosok adómentességét, ezzel növelni lehetne a gyermekvállalási kedvet.

Az MDF-es politikus emlékeztetett arra, hogy ezeket az MDF által benyújtott javaslatokat a kormánypárti többség a bizottságokban is és az Országgyűlésben is elutasította. Sisák Imre közölte: a 2004-es költségvetés parlamenti vitájakor újra benyújtják javaslataikat, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a családtámogatás és a népességfogyás megakadályozása a jövő évi büdzsé prioritásai között szerepeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik