Belföld

Közéleti etikai kódex készül

admin

2003. 06. 20. 08:15

A Köztársasági Etikai Tanács alapvetően nem egyedi
ügyekben jár majd el, hanem a közélet etikai normákba ütköző jelenségeire kíván rámutatni – olvasható a testület elnökének kijelentése a Népszabadságban.

Nem zárkózik el konkrét ügyek vizsgálatától, de erre kötelezettséget sem vállal a Köztársasági Etikai Tanács. A testület elnöke, Solt Pál a tanács csütörtöki alakuló ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha foglalkoznak is megtörtént esetekkel, nem az adott ügyre érvényes következtetéseket kívánnak levonni, hanem általánosságban az etikai normák hiányosságaira, illetve az etikai alapelvekbe ütköző jelenségekre mutatnak majd rá. A független grémium nem is rendelkezik hatáskörökkel arra, hogy bárki számára kötelező érvényű döntést hozzon – fogalmazott Solt.

Az etikai tanács létrehozását Medgyessy Péter miniszterelnök azt követően kezdeményezte, hogy kiderült: egy ügyvédi iroda, amelyben Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter is tulajdonrésszel rendelkezik, több állami megbízást kapott.

A miniszter az eset miatt benyújtotta lemondását, amit a kormányfő elfogadott. Medgyessy a tanács elnöki posztjára Solt Pált február végén kérte fel, a grémium csak májusra alakult meg, miután állítólag többen visszautasították, hogy közreműködjenek a testület munkájában.

Solt szerepét is sokan vitatták, azzal érvelve, hogy aktív legfelsőbb bírósági bíró nem vállalhat szerepet a miniszterelnök által életre hívott bizottságban. Ezzel kapcsolatban Solt most úgy fogalmazott, hogy a támadások félreértésen alapultak, és a helyzet mára tisztázódott: a tanács nem valamelyik állami vezető bizottsága, hanem független testület.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsőbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.