Belföld

Keresetet nyújtottak be Bush és Blair ellen

A két kereset Bush és Blair mellett az iraki háborúért viselt felelősség megállapítását kéri Colin Powell amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Tommy Franks amerikai tábornok esetében is.

A háborús és emberiesség elleni bűntettekre vonatkozó, “egyetemes felelősségről” szóló belga törvény alapján Brüsszelben benyújtott kereseteket a belga hatóságok 24 órán belül az amerikai illetve a brit igazságszolgáltatás hatáskörébe utalták – jelentette be a belga igazságügyminisztérium.


A két kereset Bush és Blair mellett az iraki háborúért viselt felelősség megállapítását kéri Colin Powell amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Tommy Franks amerikai tábornok esetében is.


Egy harmadik keresetet is benyújtottak, amely az Irakban és a 2001-ben Afganisztánban folytatott háborúért viselt felelősség megállapítását kéri ugyancsak Bush és Rumsfeld, továbbá John Ascroft amerikai igazságügyi miniszter, Condoleeza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó és Paul Wolfowitz, a védelmi miniszter helyettese esetében. A belga illetékesek nem közölték, kik nyújtották be a kereseteket – jelentette az AFP hírügynökség.

Az egyetemes felelősségről szóló törvény, amelyet 1993-ban fogadott el a belga parlament, elvi felhatalmazást ad a belga bíróságoknak a háborús bűnökkel, tömeggyilkossággal, emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt személyek felelősségre vonására, bárhol követték is el azokat. A területiség elvén túllépő törvény sok vitát kavart, majd egy 2003 áprilisában kelt kiegészítés felhatalmazta a kormányt, hogy annak az országnak az igazságszolgáltatása elé utalják az ügyet, amelynek állampolgára a vádlott – “kivéve, ha az illető állam jogszolgáltatása nyilvánvalóan megsérti a pártatlan ítélkezés alapvető jogait”.

Az egyetemes felelősségről szóló törvény heves vitát váltott ki Washington és Brüsszel között is. Az amerikai kormányzat nem volt hajlandó elfogadni, hogy amerikai tisztségviselők idegen bíróság előtt feleljenek az ellenük felhozott vádakra. Donald Rumsfeld védelmi miniszter e törvény miatt még a NATO Brüsszelbe tervezett új központja építésének megakadályozását is kilátásba helyezte – e fenyegetés beváltása komoly veszteséget jelentene Brüsszel nemzetközi pozíciójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik