Belföld

Hivatalosan is növelte az árakat az euró bevezetése

admin

2003. 06. 20. 09:41

Az euróra való átállás miatt a fogyasztói árak 0,12-0,29 százalékkal nőttek az érintett országokban – áll az európai statisztikai hivatal, az Eurostat jelentésében.

Immár hivatalosan is megerősítették azt, amire az európai fogyasztók már régóta panaszkodtak: az euró bevezetése 2002 elején növelte a fogyasztói árakat. Az EU statisztikai hivatalának jelentésében foglaltak szerint az euró-bankjegyek és -érmék bevezetése okozta árnövekedés leginkább az éttermeket, kávézókat és más jellegű szolgáltatásokat érintette.

Kihasználták a szokatlan helyzetet

“A pénzcsere hatására sok helyütt látványosan nőttek a vendéglők, a kávéházak, a fodrász-szalonok, az üdülési és sportszolgáltatások, továbbá az élelmiszerek árai” – áll az Eurostat jelentésében.

Ennek ellenére 2002-ben az inflációt az új valutára való átállás csekély mértékben befolyásolta, amit viszont a fogyasztóvédelmi szervezetek még mindig erőteljesen kétségbe vonnak. Meggyőződésük: a kereskedők nagy része kihasználta, hogy a pénzcsere időpontjában a vásárlók még nem szokták meg az eurót, nem ismerték az értékét. Görögországban például jelentősen emelkedett a zöldségek, gyümölcsök ára. A görögök egynapos bojkottal tiltakoztak az áremelés ellen, a zöldség- és gyümölcsárusok forgalma erre az egy napra jelentősen meg is csappant, de az akció nem vált olyan erős mozgalommá, amely letörhette volna a nem piaci hatásra, hanem mesterségesen megnövelt árakat.

Az Eurostat adatai szerint 2003 első felében nem észleltek semmilyen szokatlan árváltozást Európában, különösen olyat nem, amelyet az új pénz számlájára lehetne írni.


Forrás: www.euro.hu


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

5603647 03.08.2018 Flowers at the photos of the three Russian journalists killed in the Central African Republic, from right: Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko and Alexander Rastorguyev, outside the Central House of Journalists in Moscow. Ekaterina Chesnokova / Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.