Belföld

Hétfőtől több kereskedelmi bank emel kamatot rövid lejáratra

A Monetáris Tanács csütörtöktől érvényes 200 bázispontos kamatemelését egyre több hitelintézet követi. A Postabank, az Erste Bank és a HVB Bank már csütörtökön kamatemelést jelentett be, pénteken az Inter-Európa Bank, az ING Bank, a Konzumbank és a Raiffeisen Bank is csatlakozott hozzájuk.

A hitelkamatokon azonban ezúttal sem változtattak a kereskedelmi bankokban. Az Inter-Európa Bank a gazdálkodó szervezetek rövid lejáratú betéteinek kamatát emelte meg 100 bázisponttal. A 3 hónapra megállapított vállalati betét például hétfőtől 5,25 százalék lesz. Az ennél hosszabb lejáratú vállalati betétek kamata változatlan maradt az Inter Európa Bankban. A lakossági lekötött betétek kamatát viszont 100-200 bázisponttal emelték meg. A nagyobb kamatemelés az 1-3 hónapos betéteket illeti. Ezek szerint a 3 hónapra lekötött lakossági betét új éves kamata 7,25 százalék lett.

Az ING Banknál 200 bázisponttal a gazdálkodó szervezetek kamata növekedett. Ezek szerint a 3 hónapos betétre például 7,80 százalék éves kamatot lehet kapni az ING Bankban. A Konzumbankban is az 1-3 hónapos lakossági betétek kamatát emelték fel 100 bázisponttal. Ezután 1 hónapra évi 5,80-6,18 százalék, 3 hónapra 6,00-6,39 százalék éves kamat jár a lekötött összeg függvényében.

A Raiffeisen Bankban a gazdálkodói betétek kamata nőtt 90-130 bázisponttal, ezen belül itt is a rövidebb lejáratok kamatait növelték nagyobb mértékben. A Raiffeisen Bankban a kamatemelés már mától érvényes. A vállalatok 1 hónapra 7,15-7,80 százalék, 3 hónapra 6,75-7,80 százalék éves kamatot kapnak az új kondíciós lista szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik