Belföld

Feljelentés érkezett a belga külügyminiszter ellen

Visszaütött a belga kormányra is az ország sok vitát kavart törvénye a háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében való egyetemes illetékességről: egy ellenzéki párt Louis Michel külügyminisztert kívánja felelősségre vonni a jogszabály megsértése címén.

Louis Michelt a Nepálba irányuló belga fegyverszállítások ügyében akarja perbe fogni a flamand nacionalista NVA párt. Bart de Wever, a kicsiny ellenzéki párt illetékes pénteken egy rádióinterjúban közölte, hogy pártja bírósági keresete Louis Michel külügyminiszter “saját képmutatását veszi célba, mivel Michel politikai döntései ellentétesek az emberi jogokkal.”

Michel a múlt évben felhatalmazást adott 5500 gépfegyver eladására a fegyveres konfliktus sújtotta Nepálba. Az üzletet már akkor éles bírálatokkal illették, mivel a belga törvények tiltják a fegyverszállításokat polgárháború sújtotta országokba – emlékeztet a Reuters. A belga külügyminiszter azonnal nevetségesnek minősítette a keresetet.

Belgiumot az elmúlt hónapokban számos bírálat illette amiatt, hogy a háborús és emberiesség elleni bűnökről szóló törvénye külföldiek felelősségre vonására is felhatalmazza bíróságait, függetlenül attól, hol követték el a bűncselekményeket. A törvény alapján a világ számos tekintélyes politikusa, köztük George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Jasszer Arafat palesztin elnök, Fidel Castro kubai elnök ellen nyújtottak be keresetet belga bíróságokhoz. Az ellentmondásos törvény megmérgezte az Egyesült Államok és a NATO székhelyének otthont adó Belgium viszonyát is.

A belga parlament két hónappal ezelőtt módosítani kényszerült a törvényt, kimondva, hogy belga bíróság csak akkor indíthat vizsgálatot, ha a panaszolt bűncselekmény elkövetője Belgium területén tartózkodik. A módosítás egyben felhatalmazta a kormányt, hogy a feljelentéseket átutalja annak az országnak az igazságszolgáltatásához, amelynek állampolgára a vádlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik