Belföld

Csak illúzió a tagállamok egyenjogúsága – állitja Luc Dehaene

"Tévedésnek" nevezte egy pénteki német lapinterjúban Jean-Luc Dehaene, az európai alkotmány tervezetét kidolgozó konvent elnökhelyettese a 25 fősre bővülő Európai Unió kis országainak törekvését az egyenlőségre.

A Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban a volt belga miniszterelnök egyebek között kifejtette: “Az elmúlt években azt az illúziót tápláltuk, hogy minden EU-állam egyenlő. A kis országok a brüsszeli intézményekben látható egyenlőséget követelnek. Ez tévedés, ilyesmi soha nem volt – a nagy országok eddig is két biztossal rendelkeztek (az Európai Bizottságban, azaz az EU “kormányában”) egy helyett. Hosszú távon az egyenlőségnek ez az illúziója aláássa Brüsszel hitelét és cselekvőképességét”.

Dehaene, akit az Európai Bizottság elnöki posztjának a várományosaként is emlegetnek, kifejtette tovább, hogy “kicsi, de erős (Európai) Bizottságra van szükségünk, amelyben mindig ott kell ülnie minden nagy (ország) egy képviselőjének, a kis nemzetek pedig rotálnának. Valami hasonló van az ENSZ-ben is”. Dehaene szerint az, amit a kis országok követelnek, paradox dolog, mert “egyenlőséget sürgetnek, s ily módon gyengítik azt, amit állítólag védenek:a Bizottságot, minden közösségi politika magját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik