Belföld

Argentin gazdaság – négy év óta először növekszik

Négy és egynegyed éven keresztül zsugorodott az argentin gazdaság, ezért szerepel most a vezető hírek között, hogy ismét növekedést regisztráltak a dél-amerikai országban.

Argentína gazdasági problémái az egész dél-amerikai térséget megrázták, és megingatták a befektetők bizalmát még olyan európai (főleg spanyol)
Argentin gazdaság – négy év óta először növekszik 1

cégekben is, amelyek kiterjedt tevékenységet folytattak a latin-amerikai államban. A 2003 első negyedévéről szóló, 5,4 százalékos, vagyis igencsak kedvező növekedési adat ezért keltett akkora feltűnést világszerte. A Bloomberg szerint meghozta az eredményét a valutaleértékelés, ami újjáélesztette az argentin ipart, s a növekvő fogyasztói bizalmi index is segítette a költések emelkedését, a kereslet megélénkülését.

Az 5,4 százalékos GDP-növekedés egyébként megfelel az előzetes várakozásoknak. Az IMF szerint az argentin gazdaság, amely tavaly 11 százalékkal esett vissza, 2003-ban négy százalékkal növekedhet. Az előző negyedévhez képest egyébként a dél-amerikai ország gazdasága 2,4 százalékkal bővült.


Egy év elmúlt 

Egy évvel ezelőtt ilyenkor még 16,3 százalékkal zuhant Argentína gazdasági teljesítménye, amikor a kormány a bankszámlák zárolása mellett döntött, és az államcsődök történetében a legnagyobb bukást bejelentette. Tulajdonképpen a szuverén adósságok vissza nem fizetéséről szólt a bejelentés, a szóban forgó hitelek összege pedig az összes addigi hasonló lépésben érintett kölcsönét felülmúlta. 

Nincs hurráoptimizmus


A Bloomberg által megszólaltatott elemzők ugyanakkor óvakodnak attól, hogy mértéket veszítve lelkesedjenek: szerintük a mostani adat egyáltalán nem nevezhető robusztus gazdasági növekedés kezdetének, legalábbis a mexikói kutató, Rodrigo Sacca így vélekedik.

Argentína most kezdődő újjáéledése közgazdászok szerint annak köszönhető, hogy a kormányzat a közüzemi díjak visszafogásával, befagyasztásával ellenőrzése alá vonta az inflációt és a tőkeáramlás kontroll alá vételével stabilizálta a pesót. Azáltal pedig, hogy a peso 70 százalékos értékvesztését tétlenül nézte, a kormány komoly lökést adott az ipari termelésnek. Ezáltal ugyanis az argentin termékek sokkal versenyképesebbek lettek a világpiacon, a hazai üzletekben pedig a helyi áruk kiszorították a drága importcikkeket. 


Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

Persze a fellendülés még igencsak vegyes jelenségekkel párosul. A munkaképes lakosság 17 százaléka állás nélkül maradt továbbra is, miközben a 36 milliós népesség fele a szegénységi küszöb alatti szinten él. Az ipari termelés ugyan az egy évvel ezelőttihez képest 20 százalékkal bővült, de havi szinten májusban másodszor csökkent, ami immár éves szinten is aggasztó kezd lenni. Sokan máris a fellendülés végéről beszélnek – vagy legalábbis a növekedés ütemének lassulásáról.


A kiskereskedelmi eladások, a szupermarketek forgalma is 16 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva áprilisban, míg márciusban stagnált ez a mutató. Az elszegényedett fogyasztók és a bankhitelek hiánya együttesen megfojtja a növekedést – vélekednek szakértők. Ugyanakkor az inflációs félelmek egyre erőteljesebbek, miután a kormány tárgyalásokba kezdett a közüzemi cégekkel az árak emeléséről. (Ezt egyébként az IMF is támogatja.)

Bizakodó börziánerek


A tőkepiacok optimista hangulatban voltak az év első hónapjaiban, miután a fellendülést már régóta sejtették. Ugyancsak bizakodnak amiatt, hogy a kormány újratárgyalja a 95 milliárd dollárt kitevő befagyott államadósság kezelésének ügyét is.


A Merval index, amely a Buenos Aires-i Tőzsde vezető részvényeit foglalja magában, a negyedév során 8 százalékot erősödött, és dollárban számolva idén 79 százalékot nyert. A Bloomberg 60 indexet figyelő összesítése szerint ez a legjobb mutató volt az összes közül. Helyi valutában számítva az index egyébként 50 százalékot nyert.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik