Belföld

2,7 százalék volt júniusban az olasz éves infláció

Az olasz fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal haladták meg júniusban a tavaly júniusi szintet - közölték pénteken az olasz statisztikai hivatalban, a tizenkét olasz nagyváros inflációs adatait summázó előzetes becslésként. Ezzel immár negyedik hónapja tartja magát a 2,7 százalékos éves inflációs szint Olaszországban.

Az euróövezet nagyságra harmadik gazdaságában 0,1 százalékos volt a havi infláció májushoz képest. Májusban az éves szintű infláció ugyancsak 2,7 százalék, a havi 0,2 százalék volt. A statisztikai hivatal tizenkét olasz város inflációs adatain alapuló becslése azonos a Reuters elemzői várakozásával, amely a tizenkét havi drágulást korábban 2,7 százalékra, a havit 0,1 százalékra tette.

A legnagyobb havi szintű árcsökkenés a távközlésben volt (-2,3 százalék), a legmeredekebb emelkedés pedig az élelmiszereknél és a nem alkoholtartalmú italoknál (+0,8 százalék). A mintában szereplő városok a teljes mintának csupán 30 százalékát képviselik, ezért az olasz infláció végleges adata ettől eltérhet. A mutatók azonban jelzésértékűek, mert ez az euróövezetben hagyományosan elsőként közzétett havi inflációs becslés.

Az euróövezet egészében májusban 1,9 százalékos volt az éves infláció. Az euróövezeti inflációs átlag csökkenése, az euró erősödése és a gyenge gazdasági konjunktúra együttesen június elején kamatcsökkentésre bírta az Európai Központi Bankot és Wim Duisenberg az EKB elnöke a további kamatcsökkentést sem zárja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik