Belföld

Y kromószóma – felfedték titkait

Korai a férfinem kihalásáról fantáziálni, a meghatározó Y kromoszóma ugyanis trükkös eszközökkel védi magát – állítja egy nemzetközi konzorcium a Nature legfrissebb számában.

Elhamarkodottak voltak az Y kromoszóma haláláról és a férfinem kihalálásáról szóló jóslatok – állítja a Nature című tudományos hetilap legfrissebb számában. A kromoszóma géntérképének megfejtése alapján egy negyven tudósból álló nemzetközi konzorcíum arra a felismerésre jutott, hogy eddig igencsak alábecsülték a férfi kromoszóma “önfenntartási” képességét.


Y kromószóma – felfedték titkait 1

Y kromoszóma – géntemető?

Korábban a kutatók úgy vélték, nem véletlen, hogy a kromoszómák párba rendeződnek – egyet-egyet kapunk mindkét szülőtől – , mert ezáltal, ha hiba lép fel valahol, rendelkezésünkre áll a “pótalkatrész”. Kivételt képez azonban a férfiak 23. kromoszómapárja, ahol egy X-hez egy Y kromoszóma társul.

A férfi kromoszóma magányossága miatt feltételezték egyben sérülékenységét is, amit alátámasztott az a tény, hogy míg valaha mintegy 1500 darabos génkészlete volt, mára ez a szám 78-ra csökkent, a többi gén pedig használhatatlan mutációként, “géntemetőként” halmozódik. Egyes becslések szerint tízmillió év alatt a kromoszóma teljesen “bóvlivá” válik, ami egyben azt jelenthetné, hogy a férfinemet meghatározó gének eltűnnek, és  velük együtt a férfitársadalom is. Az Y kromoszóma megmaradt génjei közül hatvan a férfi nemzésért felelős.

Y akták – tükörírással írták?

“Az volt a célunk, hogy visszaállítsuk az Y kromoszóma becsületét” – jelentette ki a Nature online változatának David Page, az MIT génkutatója, a konzorcium vezetője. A géntérkép feltárása során a tudósok azt találták, hogy a kromoszóma az elhalás ellen “tükörírással” harcol. A DNS molekula 50 millió, A, C, G vagy T betűvel jelölt kis részéből hatmillió betű ismétlődik, azaz egy-egy meghatározott DNS-szakasz mindkét oldalán saját tükörképe található. A leghosszabb utánzat hárommillió betűből áll. A tükörszerkezet védelmet nyújthat ártalmas mutációk ellen.

Meglepődéssel tapasztalták a kutatók azt is, hogy a DNS-spirál szétválásakor az egyes DNS-részek megváltoztathatják pozíciójukat. A konzorcium megpróbálta kiszámítani, generációnként mennyi cserére volt szükség, ahhoz hogy kialakuljon a kromoszóma szinte tökéletes palindromszerkezete. Becslésük szerint minden férfi Y kromoszómája 600 apjáétól különböző DNS betűt tartalmaz, ami körülbelül ezerszerese a többi kromoszómán tapasztalható mutációs aránynak. Úgy tűnik, a kromoszóma trükköket is hajlandó bevetni, ha a létért küzd…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik