Belföld

Túl nagy üzlet volt a Pokémon – vizsgálatot indít az EU

Az EU Bizottsága bejelentette, hogy versenyellenes gyakorlat gyanújával vizsgálatot kezdett a Pokemon rajzfilm-sorozat szereplőit ábrázoló kártyák és matricák forgalmazója, a Topps Co ellen.

“Előzetes megállapításaink szerint a Topps részletes, mindenre kiterjedő stratégiát dolgozott ki arra, hogy megakadályozza e termékek importálását azokból az országokból, ahol áruk alacsony volt, azokba, ahol drágábbak voltak” – állította a Bizottság szóvivője, Amelia Torres.

Torres elmondta, hogy megállapításaikat elküldték öt Topps érdekeltségnek: az amerikai és az európai központnak, valamint három európai leányvállalatnak.

“E kártyák és matricák gyűjtése a gyerekek kedvenc időtöltése; elszántuk magunkat arra, hogy elérjük: szüleik ne fizessenek magasabb árat, élvezhessék a párhuzamos import előnyét; jelentős mennyiségű zsebpénz sorsa forog kockán” – mondta el a szóvivő. A cég Finnországban például éppen két és félszer annyit kért a Pokemon kártyákért a Bizottság által vizsgált 2000-es esztendőben, mint Portugáliában.

“Komoly piacról van szó” – hangsúlyozta Torres. “Nehezen hihető, de a 2000-es bevétel becsült nagysága mintegy 600 millió euró volt.”


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik