Belföld

Rendkívüli kormányközlemény, túlfűtött politikai légkör, nyilvánosság

A kormány rendkívüli közlemény kiadását tartotta szükségesnek, mivel meglátása szerint a köztársaság egyes intézményei és azok vezetői ellen összehangolt kampány folyik. Alább a teljes közlemény olvasható.

A kormány megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az elmúlt hetekben összehangolt kampány indult meg a köztársaság egyes intézményei és azok vezetői ellen. Különböző fontos demokratikus intézmények vezetői róluk, az általuk vezetett intézményekről szóló névtelen irományokról beszélnek, azokat továbbítják a köztársaság vezetőihez, így a miniszterelnökhöz is.

Eközben az elmúlt hetekben az ellenzék vezetője, Orbán Viktor nemzetközi fórumokon a Szabadság Kis Köre elnevezésű polgári kör „Jelentésére” hivatkozva a demokratikus szabadságjogok korlátozásáról, a magyarországi demokratikus viszonyok csorbulásáról beszél.

A kormány álláspontja szerint az ellenzék vezetőjének vádjai légből kapottak, megalapozatlanok, ugyanakkor a valótlanságok állításával a köztársaság demokratikus működésének őreit, a magyar bírói, ügyészi kart, az ombudsmani hivatalt, és a jogvédő szervezeteket hozza méltatlan helyzetbe.

Magyarországon a demokratikus intézmények szilárdak, a jogállami normák maradéktalanul érvényesülnek. A Magyar Köztársaság kormányának nincs rejtegetni valója. A kormány elkötelezett, hogy a demokrácia intézményeit, függetlenül a vezetőik esetleges pártkötődésétől megvédi, demokratikus, nyilvános és pártsemleges működésüket biztosítja.

A kormány felháborítónak tartja és mélységesen elítéli, hogy egy állami intézmény vezetője bármilyen okból szándékos fizikai bántalmazás áldozatává válik.

A kormány ugyanakkor nem tűri, hogy a demokratikus intézményeket pártpolitikai célok érdekében használjanak. A kormány eltökélt abban is, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi a köztársaság polgárainak nyugalmát, és megakadályozza, hogy az ellenzék az országban, a polgári körök sugallatára és segítségével újra hisztérikus politikai hangulatot keltsen.

Ezért a miniszterelnök megbízásából a Kormányszóvivői Iroda nyilvánosságra hozza a Polt Péter főügyész úrhoz érkezett, általa még korábban a miniszterelnöknek eljuttatott dokumentumot csakúgy, mint a Szász Károly úr, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke által többször említett, vele kapcsolatos vádakat megfogalmazó írást.

A miniszterelnök felkérte az erre illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki az iratok keletkezésének körülményeit. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok állásáról a kormány illetékesei folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt, valamint, a vonatkozó szabályok betartásával, megkeresés esetén, az ellenzék parlamenti frakciójának vezetőjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik