Belföld

Megszerzi-e az Oracle a PeopleSoft-ot?

A PeopleSoft Inc, csütörtöki bejelentése szerint megtette 1,75 milliárd dolláros részvénycsere-ajánlatát a J.D. Edwards összes részvényére.

A PeopleSoft a J.D. Edwards részvényeseinek készpénzt, illetve a PeopleSoft közkézi részvényét kínálja úgy, hogy az ügylet értéke a J.D. Edwards részvényesei számára 14,33 dollár lenne részvényenként, alapul véve a PeopleSoft közkézi részvényeinek június 13-i – a J.D. Edwards ügylet bejelentése előtti – 16,92 dolláros záróárát.

Szerdán a PeopleSoftra korábban ajánlatot tevő Oracle Corp. bejelentette, hogy részvényenként 19,50 dollárra, azaz összesen mintegy 6,3 milliárd dollárra emelte a PeopleSoft Inc. részvényeire tett készpénzes vételi ajánlatot. Az Oracle korábbi – ellenségesnek tekintett – vételi ajánlata 5,1milliárd dollár, részvényenként 16 dollár volt.

A PeopleSoft Inc. üzleti számítógépprogram-gyártóigazgatótanácsa a múlt csütörtökön egyhangúlag elutasította a versenytárs Oracle kéretlen átvételi ajánlatát, azt nem megfelelőnek minősítve és kartellellenes aggodalmakat hangoztatva. Azt is közölte, hogy az egy részvényre 16dolláros ajánlat – amelyet az Oracle a múlt pénteken tett – alulértékeli a PeopleSoftot, amelynek részvényeivel 16 dollár fölött kereskednek.

Az Oracle eredeti ajánlata csak néhány nappal későbbi keltezésű, mint a PeopleSoft 1,7 milliárd dolláros átvételi ajánlata a J.D. Edwards and Co-ra, egy másik riválisra. A J.D. Edwardsszal egyesülve a PeopleSoft megelőzné az Oracle-t a piaci részesedést tekintve. Az egyesüléssel évi 2,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolító, 13 ezer alkalmazottal dolgozó és 11 ezer ügyféllel rendelkező programgyártó óriás jönne létre. A PeopleSoft versenyhelyzete jelentős mértékben javulna a vállalati alkalmazások piacán a SAP, az Oracle és a Siebel cégekkel szemben a felvásárlásnak köszönhetően. Az egyesülés még az illetékes hatóságok és a részvényesek jóváhagyása előtt áll. Engedély esetén a tranzakcióra a harmadik negyedév végén, illetve a negyedik negyedév elején kerülhetne sor.

A PeopleSoft részvényei szerdán 17,93 dolláron zártak New Yorkban 78 centes, 4,55 százalékos nyereséggel. A papírok ötvenkét heti csúcsa 22,50 dollár, mélypontja 11,75 dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik