Belföld

Kemény alkudozás az EU-agrártárgyalásokon

admin

2003. 06. 19. 12:19

Csütörtökön a kora hajnali órákban Luxembourgban megszakadtak az uniós agrárreformról folytatott tárgyalások, de a miniszterek délelőtt ismét tárgyalósztalhoz akarnak ülni.

Az alkudozás továbbra is sarkallatos pontjai a termelés és a közvetlen támogatások szétválasztása, valamint a tejpiaci reform elsősorban Franciaország ellenállása miatt. Az Európai Bizottság még januárban terjesztette elő a CAP úgynevezett félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatainak módosított változatát.

Ennek három kulcseleme van: a közvetlen jövedelemtámogatások és a termelés közötti kapcsolat elszakítása; a támogatások fokozatos csökkentése és az így keletkező megtakarítás egy részének vidékfejlesztési célokra történő átirányítása; a támogatások függővé tétele környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi, higiéniai és foglalkoztatásbiztonsági követelmények teljesítésétől.

A reformok fő célja a túltermelés felszámolása, az európai mezőgazdaság piacorientáltabbá és versenyképesebbé tétele, valamint mindezekkel összefüggésben az EU pozícióinak javítása az agrárkereskedelem liberalizálásáról a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt folytatott tárgyalásokon.

Az elveket és a célokat illetően többé-kevésbé általános az egyetértés a tagállamok között, a megvalósításnak a bizottság által javasolt módjait illetően már annál kevésbé. A CAP hagyományos kedvezményezettjei – élükön Franciaországgal és Spanyolországgal – eleinte hallani sem akartak a termelés és a közvetlen támogatások szétválasztásáról. Franciaország jelenleg is a legnagyobb alkudozó, elsősorban a tej- és gabonapiaci garantált árak kérdésében.

A másik oldalon a CAP-ot mindig is pazarlónak és ésszerűtlennek tartó tagországok – elsősorban Nagy-Britannia – a bizottsági javaslatokat sem tartják elég radikálisnak. A legnagyobb nézeteltérések az Európai Bizottságnak azokkal a javaslataival kapcsolatosak, amelyek szerint megszüntetnék a közvetlen támogatások és a termelés közötti kapcsolatot, a támogatásokat hosszabb idő alatt fokozatosan csökkentenék, az így keletkező megtakarítások egy részét pedig vidékfejlesztési célokra irányítanák át.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.