Belföld

Kemény alkudozás az EU-agrártárgyalásokon

Csütörtökön a kora hajnali órákban Luxembourgban megszakadtak az uniós agrárreformról folytatott tárgyalások, de a miniszterek délelőtt ismét tárgyalósztalhoz akarnak ülni.

Az alkudozás továbbra is sarkallatos pontjai a termelés és a közvetlen támogatások szétválasztása, valamint a tejpiaci reform elsősorban Franciaország ellenállása miatt. Az Európai Bizottság még januárban terjesztette elő a CAP úgynevezett félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatainak módosított változatát.

Ennek három kulcseleme van: a közvetlen jövedelemtámogatások és a termelés közötti kapcsolat elszakítása; a támogatások fokozatos csökkentése és az így keletkező megtakarítás egy részének vidékfejlesztési célokra történő átirányítása; a támogatások függővé tétele környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi, higiéniai és foglalkoztatásbiztonsági követelmények teljesítésétől.

A reformok fő célja a túltermelés felszámolása, az európai mezőgazdaság piacorientáltabbá és versenyképesebbé tétele, valamint mindezekkel összefüggésben az EU pozícióinak javítása az agrárkereskedelem liberalizálásáról a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt folytatott tárgyalásokon.

Az elveket és a célokat illetően többé-kevésbé általános az egyetértés a tagállamok között, a megvalósításnak a bizottság által javasolt módjait illetően már annál kevésbé. A CAP hagyományos kedvezményezettjei – élükön Franciaországgal és Spanyolországgal – eleinte hallani sem akartak a termelés és a közvetlen támogatások szétválasztásáról. Franciaország jelenleg is a legnagyobb alkudozó, elsősorban a tej- és gabonapiaci garantált árak kérdésében.

A másik oldalon a CAP-ot mindig is pazarlónak és ésszerűtlennek tartó tagországok – elsősorban Nagy-Britannia – a bizottsági javaslatokat sem tartják elég radikálisnak. A legnagyobb nézeteltérések az Európai Bizottságnak azokkal a javaslataival kapcsolatosak, amelyek szerint megszüntetnék a közvetlen támogatások és a termelés közötti kapcsolatot, a támogatásokat hosszabb idő alatt fokozatosan csökkentenék, az így keletkező megtakarítások egy részét pedig vidékfejlesztési célokra irányítanák át.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik