Belföld

Hétpontos program a fotballhuliganizmus ellen

Hétpontos programot fogadott el tegnap a futballhuliganizmus visszaszorítása és a közbiztonság javítása érdekében a kormány - olvasható a Magyar Hírapban.

Az intézkedéssorozat lényeges eleme a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásról szóló szabályainak pontosítása. A bíróságok számára így egyértelművé válhat, hogy a rasszista megnyilvánulás, az önkényuralmi jelképek használata a lelátókon sem megengedett.

Nem lehet kettős mérce a stadionon belül és kívül. Ezért a rendőrséget is hatékonyabb fellépésre kérjük – jelentette be a kormány tegnapi ülése után Gyurcsány Ferenc sportminiszter. Szigorítják a szabálysértési törvényt is, ezentúl a rendbontóknak azonnali elzárással kell számolniuk.

A kabinet úgy döntött, hogy az állam három éven belül kivonul a profi labdarúgás támogatásából. A részvétel eddigi mértékéről jelentés készül. Előzetes becslések szerint a támogatás legnagyobb tétele eddig közvetett volt, mégpedig az alacsony stadionbérleti díjak révén.

Az öt nagy múltú budapesti focicsapat állami tulajdonú pályájából mindössze kettőre kötöttek bérleti szerződést, hármat e nélkül használtak – érzékeltette az állapotokat a miniszter.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik