Belföld

Ecostat: 3,4 százalékos GDP-növekedés várható az idén

Az Ecostat a korábbi 3,7 százalékról 3,4 százalékra mérsékelte az idei GDP-növekedési prognózisát.

A gazdaságelemző intézet legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) jövőre 4 százalékkal növekedhet.

Az export az idén várhatóan 3,5, jövőre 5,6 százalékkal bővül, míg az import az idén 5,6, 2004-ben pedig 6,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kutatók szerint az infláció az idén éves átlagban 4,8 százalékot, jövőre 4,5 százalékot tesz ki.

Az Ecostat azzal számol, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az idén meghaladja a 3,6 milliárd eurót és jövőre sem csökken lényegesen, 3,3 milliárd eurót prognosztizálnak.

Az államháztartási hiány a GDP százalékában az idén 5,2 százalék lehet, jövőre 4,3 százalékra mérséklődhet. A jelentés szerint az ipari termelés az idén 4, jövőre 5-6 százalékkal bővül, a beruházások 2003-ban várhatóan 3 százalékkal, 2004-ben pedig 4,8 százalékkal növekednek.

A kutatóintézet szerint a világgazdasági konjunktúra az év második felében vehet új lendületet, ami az export növekedésén keresztül az import bővüléséhez is vezethet. A prognózis 2003-ban a gazdasági teljesítmények lassú és folyamatos emelkedését feltételezi, hozzátéve, hogy a nemzetközi körülmények javulása minden bizonnyal csak a következő évben lesz érzékelhető mértékű.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik