Belföld

4,5 millió eurós beruházás Tiszaújvárosban

Az autóiparnak elsősorban alumínium öntvényeket gyártó németországi Küpper csoport tiszaújvárosi gyárát avatták fel csütörtökön; a beruházás 4,5 millió euróba került, a társaság az elkövetkező években további fejlesztéseket tervez a Tiszaújvárosi Ipari Parkban (TIP).

A németországi Küpper csoport által alapított Küpper Hungária Fémfeldolgozó és Öntöde Kft. a tizenkettedik társaság az 1990-es évek végén kialakított Tiszaújvárosi Ipari Parkban. A gyáravatást követő sajtótájékoztatón Alexander Küpper, a kft. ügyvezetője elmondta: beruházás keretében egy 600 négyzetméter alapterületű irodaépület és egy 1200 négyzetméteres üzemcsarnok készült el, az utóbbiban a legkorszerűbb számítógépes vezérlésű szerszámgépeket helyeztek el mintegy 1,4 millió euró értékben.

A Küpper 20 ezer négyzetméteres területet vásárolt az ipari parkban, későbbi tervei között egy 6 ezer négyzetméteres megmunkáló gépeknek helyet adó csarnok és egy 2 ezer négyzetméteres alumínium öntöde felépítése szerepel. A cég jelenleg még mindössze hét embert foglalkoztat, a későbbiekben azonban 220-250 alkalmazottal számolnak, ez évi árbevételi tervük 500-650 ezer euró. Szólt arról is: a családi vállalkozás európai és amerikai nagy autógyáraknak – Volkswagen-csoport, Opel, Ford, BMW, Daimler Chrysler, Porsche – készít különböző termékeket, amelyeket a futó- és vezérlőművekhez, a motorhoz és a hajtóműhöz használnak fel.

Az elmúlt évben a 900 embert foglalkoztató csoport árbevétele 135 millió eurót tett ki. A tiszaújvárosi gyárépítést elsősorban a kelet-közép-európai piacok közelsége indokolta, valamint a szakképzett munkaerő és a kiváló infrastruktúra – jegyezte meg az ügyvezető. A 140 hektáros TIP közvetlenül a 35-ös számú fő út mellett, mindössze 8 kilométerre van az M3-as autópályától, közel a debreceni repülőtér, a terület kétharmada teljesen közművesített.

“Tiszaújváros önkormányzata 2007-ig az iparűzési adó megfizetése alól mentesítette a céget” – mondta az MTI-nek Hegedűs György, a TIP-et működtető és az önkormányzat tulajdonában lévő Tiszaújváros-Inveszt Vagyonkezelő és Gazdaságfejlesztő Rt. vezérigazgatója. Alexander Küpper hozzátette: ez az egyetlen kedvezmény, amit a magyar hatóságoktól kaptak, az önkormányzaton kívül senki nem támogatta magyarországi gyárépítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik