Belföld

Túl keveset dolgoznak a németek

A német gazdaságot valósággal megbéklyózza, hogy túl sok szabadság jár a dolgozóknak, se szeri, se száma a hivatalos ünnepnapnak, pedig a munkahét eleve túl rövid. A gazdasági miniszter szerint ez így nem mehet tovább.

“Kétségtelenül elérkeztünk a vakációk, a hivatalos ünnepek és munkaidő-csökkentés végső határaihoz”, fakadt ki Wolfgang Clement gazdasági miniszter a Sternben.

Még sztrájkolnak is

Németországban a fizetett szabadság évente 32-től 42 munkanapig terjed. Ehhez hozzáadódik még a német szövetségi kormány által elismert 13 hivatalos ünnep.

A gazdasági miniszter szerint jól mutatja a helyzet tarthatatlanságát, hogy jövőre Németország valószínűleg 0,5 százalékkal magasabb gazdasági növekedést ér majd el csupán azért, mert sok hivatalos ünnepnap hétvégére esik.

A miniszter elítélően szólt a keleti országrészben sztrájkoló fémipari munkásokról, akik a nyugatnémet alkalmazottakéval azonos, heti 35 órás munkaidőt követelnek.

Jön a negatív növekedés

Németországban jelenleg 4,3 millióra tehető a munkanélküliek száma, ez több mint 10 százalékos munkanélküliségi arányt jelent. Az év végéig az állástalanok száma ötmillióra is emelkedhet.

Wolfgang Clement azt sem tartja kizártnak, hogy a hivatalos német gazdasági növekedési előrejelzések még ebben a hónapban csökkennek. A kormány jelenleg 0,75 százalékos gazdasági növekedést tervez erre az évre, és 2 százalékost 2004-re. Nemzetközi intézmények és vezető bankok ezzel szemben messze alacsonyabb – 0,3 és 0,5 százalék közötti – növekedésre számítanak. Az átértékelés máris megkezdődött, hiszen a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) kedden módosította a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését: a korábbi kis mértékű növekedés helyett immár enyhe visszaesést prognosztizál.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik