Belföld

Öntözővíz-csempészet gyanúja miatt indít eljárást az orosházi vámhivatal

admin

2003. 06. 18. 16:35

Folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettének alapos gyanúja miatt indított ismeretlen tettes ellen eljárást az orosházi vámhivatal, mert egy, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-nél lefolytatott vámellenőrzés során azt állapították meg, hogy a cég nem kérte a Romániából vásárolt öntözővíz vámkezelését - közölte a vámhivatal szerdán.

“Egy, a román határ közelében működő részvénytársaság több éve öntözővizet vásárolt Romániából 39 dollár/1,000 köbméter egységáron, öt év alatt 6,5 millió köbméter öntözővíz érkezett Romániából Mezőhegyesre, amely után egyszer sem kért a Ménesbirtok Rt. vámkezelést, így az elkövetési érték, az elmaradt köztartozás 54-55 millió forint” – olvasható a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közleményben szereplő “román határ közelében működő részvénytársaság”, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. vezérigazgatója, Kun Mihály az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szemben a vámhivatal álláspontjával a társaság nem öntözővizet vásárol Romániából, hanem az öntözővíz államközi egyezmény alapján “úgy viselkedik”, mintha természetes vízfolyás lenne, ezért csak a Magyarországra való eljuttatásához szükséges szolgáltatás díját kell az rt.-nek megfizetnie.

A vezérigazgató szerint az államközi egyezmény eredete a trianoni békeszerződésig nyúlik vissza. “A békediktátum egyik pontja alapján Romániának szavatolnia kellett, hogy ezt a szolgáltatást biztosítja Mezőhegyes részére” – szögezte le. Kun Mihály szerint hibázott a vámhivatal azért is, mert a vámeljárásról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy milyen kört érint a vámigazgatás és vámeljárás.

Álláspontja szerint az államközi egyezményen nyugvó vízszolgáltatás nem tartozik ebbe a körbe, s ezt a tényt rögzíti is a törvény. A vezérigazgató ezért nehezményezi, hogy a vámhivatal az eljárás befejezése előtt, pontos vizsgálódás nélkül indított ellenük csempészet alapos gyanúja miatt eljárást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.