Belföld

Öntözővíz-csempészet gyanúja miatt indít eljárást az orosházi vámhivatal

Folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettének alapos gyanúja miatt indított ismeretlen tettes ellen eljárást az orosházi vámhivatal, mert egy, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-nél lefolytatott vámellenőrzés során azt állapították meg, hogy a cég nem kérte a Romániából vásárolt öntözővíz vámkezelését - közölte a vámhivatal szerdán.

“Egy, a román határ közelében működő részvénytársaság több éve öntözővizet vásárolt Romániából 39 dollár/1,000 köbméter egységáron, öt év alatt 6,5 millió köbméter öntözővíz érkezett Romániából Mezőhegyesre, amely után egyszer sem kért a Ménesbirtok Rt. vámkezelést, így az elkövetési érték, az elmaradt köztartozás 54-55 millió forint” – olvasható a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közleményben szereplő “román határ közelében működő részvénytársaság”, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. vezérigazgatója, Kun Mihály az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szemben a vámhivatal álláspontjával a társaság nem öntözővizet vásárol Romániából, hanem az öntözővíz államközi egyezmény alapján “úgy viselkedik”, mintha természetes vízfolyás lenne, ezért csak a Magyarországra való eljuttatásához szükséges szolgáltatás díját kell az rt.-nek megfizetnie.

A vezérigazgató szerint az államközi egyezmény eredete a trianoni békeszerződésig nyúlik vissza. “A békediktátum egyik pontja alapján Romániának szavatolnia kellett, hogy ezt a szolgáltatást biztosítja Mezőhegyes részére” – szögezte le. Kun Mihály szerint hibázott a vámhivatal azért is, mert a vámeljárásról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy milyen kört érint a vámigazgatás és vámeljárás.

Álláspontja szerint az államközi egyezményen nyugvó vízszolgáltatás nem tartozik ebbe a körbe, s ezt a tényt rögzíti is a törvény. A vezérigazgató ezért nehezményezi, hogy a vámhivatal az eljárás befejezése előtt, pontos vizsgálódás nélkül indított ellenük csempészet alapos gyanúja miatt eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik