Belföld

Közös irányítás alá kerül az ELMÜ és az ÉMÁSZ

A lehető legszorosabbra fűzi kapcsolatait a Budapesti Elektromos Művek (ELMÜ) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Rt., a két cég teljes fúziója azonban nincs napirenden - mondta Emmerich Endresz Miskolcon szerdán sajtótájékoztatón. A német RWE AG és a szintén német EnBW AG többségi tulajdonában álló két cég igazgatóságának elnöke az azonos tulajdonosokkal, az azonos feladatokkal, és a szintén azonos versenypiaci kihívásokkal indokolta, hogy a budapesti és az észak-magyarországi áramszolgáltató társaság már 95 százalékban jószerivel egynek tekinthető.

“Ugyanakkor jogilag továbbra is önálló marad mind az ELMÜ, mind pedig az ÉMÁSZ Rt.,” – mondta Emmerich Endresz, amit egyebek mellett azzal indokolt, hogy mind a két társaságot jegyzik a tőzsdén, valamint mind a két név a piacon jól bejáratott. Az elnök megjegyezte: a közös céloknak, a közös vezetésnek, valamint a közös szervezetnek köszönhetően jelentősen csökkentek a költségek. Kondrad Musszenbrock, a hálózatért felelős igazgatósági tag azt emelte ki: a jövőben elsődlegesen az üzembiztonságra, a hálózati veszteségek csökkentésére, az üzemvitelre, a környezetvédelemre koncentrálnak.

Novák István Zsolt, az igazgatóság értékesítésért felelős tagja arról szólt, hogy az árampiac részleges liberalizációjára mindkét cég felkészült, Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. néven közös kereskedő céget hoztak létre. “A piacnyitás ellenére azok a nagyfogyasztók is, akik mástól vásárolják a villamos energiát, az ELMÜ, illetve az ÉMÁSZ hálózatát használják és ezért fizetnek” – tette hozzá. A két cég az elmúlt évet eredményesen zárta.

Az ELMÜ 9,11 milliárd forint osztalékot, részvényenként 1.500 forintot fizetett részvényeseinek, miután az áprilisi közgyűlés 127,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 11,68 milliárd forint adózás előtti nyereséggel elfogadták a 2002. évi mérleget. Az ELMÜ 2002-ben 9.101 gigawattóra áramot értékesített, az előző évinél 3,5 százalékkal többet. A cég tavaly 18,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházást.

Az ÉMÁSZ tulajdonosai részvényenként 400 forint osztalékot kaptak. A társaság 2002-es évet 55,68 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 1,51 milliárd forint adózás előtti, 1,24 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta. A miskolci központú cég 15 ezer négyzetkilométer területen 36 várost, 682 kisebb települést, 66.000 lakossági és 2.000 teljesítménydíjas fogyasztót lát el. A hálózati veszteség 9,6 százalékos volt, 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző évben. Az ÉMÁSZ 7,34 milliárd forintot fordított beruházásokra, ebből villamoshálózat fejlesztésére 6,47 milliárdot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik