Belföld

Újabb dominó dőlt el a sorban: a homoszexuálisok Kanadában is házasodhatnak

A kanadai kormány elfogadta egy tartományi bíróság döntését, amely a férfi és nő közötti kapcsolattal egyenrangúvá nyilvánította egynemű párok házasságát.

“Az ontariói bíróság határozata ellen nem nyújtunk be fellebbezést, ez pedig azt jelenti, hogy elfogadjuk a bíróság által kidolgozott (házassági) meghatározást” – közölte Martin Cauchon igazságügyi miniszter az ottawai kabinet ülése után.

A kormány azt tervezi, hogy törvényt dolgoz ki az egyneműek házasságára vonatkozóan. Egyidejűleg felkéri a legfelső bíróságot, hogy foglaljon állást az egynemű párok közötti házasság és az alkotmány összeegyeztethetőségéről. Ezt követően kerülne szavazásra a parlament elé az új törvény.

Amíg ez megtörténik, Kanadában különböző rendeletek lesznek érvényben ebben a kérdésben. Ontario tartományban például, amelynek bírósága a múlt héten túlhaladottnak ítélte a házasság heteroszexuális (azaz kizárólag férfi és nő közötti viszonyon alapuló) definícióját, érvényesnek tekintik az egynemű párok házasságkötését.

Jövőre törvényessé válnak a homoszexuálisok közötti házasságkötések Brit Columbia tartományban is; egy ottani bíróság 2004-ig szabott határidőt Ottawának ahhoz, hogy elismerje az ilyen házasságokat.

A többi (nyolc) kanadai tartományban viszont változatlanul csak férfi és nő köthet érvényes házasságot. Ez mindaddig így marad, amíg az ottawai parlament el nem fogadja a kormány új törvénytervezetét, illetve amíg egy helyi bíróság felül nem bírálja a házasság hagyományos értelmezését (“férfi és nő egyesülése”) – írta a Reuters.

Kanadán kívül eddig csak Hollandiában és Belgiumban engedélyezték egyneműek házasságkötését. Több nyugat-európai országban elismerik az egyneműek élettársi viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik