Belföld

Hektikus ármozgás, kamatspekuláció a bankközi pénzpiacon

Szerdán délben 263,30/70 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, mintegy 0,40 forinttal gyengébben a kedd délutáni 263,70/85 forintos árfolyamnál. A forint 6,70 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 12 bázisponttal erősebben a kedd délutáni helyzeténél.

Délelőtt a forgalom átlagos volt ugyan, de az árak rendkívül hektikusan mozogtak a kereskedők szerint, a hangulat bizonytalan, ezért a befektetők nehezen vállalnak nyitott pozíciókat.

Az euróval a délelőtt folyamán 263 és 265 forint között kereskedtek, s az MNB piaci beavatkozása nélkül délután sem várnak kitörést ebből a sávból a piacon. A dealerek többsége azonban ezen az árszinten még nem számít jegybanki intervencióra. A forint egész délelőtt gyengébb volt 7,0 százaléknál, 6,15-6,87 százalék között ingadozott.

A dollárt délben 224,60/70 forinton jegyezték, több mint egy forinttal drágábban a kedd délutáni árfolyamnál. Az overnight piacon 6,50/7,00 százalékon indult a kereskedés, délben azonban valamivel alacsonyabb, 6,50 százalék körüli kamatra kötöttek üzleteket.

A hosszabb lejáratokon harmadik napja tart a jegybanki kamatemeléshez fűződő spekuláció, a kamatok szerda reggel további 10-20 bázisponttal emelkedtek. Az egy hónapos lejárattól az egy évesig 8,00-8,30 százalékon születtek ajánlatok reggel, üzlet azonban nem igen született. A külföldiek tesztelik a piacot, a forgalom nem jelentős – mondják a dealerek. Terjedőben az a vélekedés, hogy a Monetáris Tanács hétfői rendes ülése határoz majd a kamatok kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik