Belföld

Ha kell, Kovács László pályázna az EU külügyminiszteri posztjára

Hosszú távú célom, hogy a szocialista párt alakíthasson kormányt 2006-ban. Mindent kész vagyok ennek alárendelni - mondta Kovács László külügymniszter, az MSZP elnöke az mtv Nap-Keltének adott nyilatkozatában.

Kovács elmondta, hogy ha e célt segíti, hogy ő pályázzon az Európai Unió külügyminiszteri posztjára (amelyet csak később hoznak létre, s amúgy is csak Magyarország jövő évi csatlakozása után kerülhetne erre sor), akkor kész ezt megtenni. Ugyanakkor ha ezzel esetleg gyengítené pártja esélyeit a 2006-os választásokon, akkor nem jelöltetné magát.

Kovács ezzel Horn Gyula korábbi felvetésére reagált, miszerint Magyarországnak a jelenlegi külügyminisztert kellene jelölnie az EU-posztra.


A külügyminiszter-pártelnök egyébként újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte: nem hinné, hogy gondot okozna az, hogy nem tud franciául. Kovács szerint két hónap alatt, napi nyolc órát tanulva behozhatná ezt a hátrányt, hiszen beszél olyan neolatin nyelven, mint például az angol. Egyébként is fejhallgató nélkül ért már most is francia beszédeket a nemzetközi tanácskozásokon.


Kovács hozzátette: korábban, első külügyminisztersége idején felmerült, hogy pályázza meg az Európa Tanács főtitkári posztját. Erről azonban az akkori, közelgő magyar választások miatt lemondott, majd az elvesztett választások után is úgy alakult a helyzet, hogy Horn Gyula kormányának távozása után át kellett vennie az MSZP irányítását, s nem vállalhatta a nemzetközi megbízatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik