Belföld

Fordulat a Djindjic-gyilkosság ügyében

admin
admin

2003. 06. 18. 08:05

Váratlan és meghökkentő fejlemények merültek fel kedden Zoran Djindjic halálával kapcsolatosan: a belgrádi központi börtön egyik dolgozója azt állította, szemtanúja volt annak, hogy a meggyilkolt miniszterelnök személyesen járt a merényletért felelősnek tartott zimonyi klán vezetője, Dusan Spasojevic Siptar zimonyi villájában.

Slavomir Bandjur – aki 12 éve alkalmazottja a börtönnek – a volt jugoszláv államfő, Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szervezésében tartott sajtótájékoztatót a szerb parlamentben. A konferencián jelen voltak a DSS vezető pártfunkcionáriusai.

Bandjur azt állította, hogy amikor a zimonyi klán két vezetője – Siptar és Mile Lukovic Kum – néhány éve a börtönben ült, több alkalommal meglátogatta őket Cedomir Jovanovic miniszterelnök-helyettes, a Djindjic nevével fémjelzett Demokrata Párt alelnöke. Általában az esti órákban kereste fel őket, s néha a társaságában voltak a két bandavezér családtagjai és Milorad Lukovic Legija, a zimonyi maffia élén álló “hármasfogat” még szökésben lévő tagja (Siptart és Kumot a merénylet utáni hajtóvadászat során lőtték le tűzharcban a rendőrség kommandósai).

A börtönalkalmazott szerint Jovanovic látogatásait rögzítették a hivatalos nyilvántartásokban, s ezekről fénymásolatok is készültek. Bandjur felsorolta néhány kollégája nevét, akik készek megerősíteni állításait, hogy “győzzön az igazság”.

A látogatásokról tudott Dragisa Blanusa akkori börtönigazgató, aki Dragan Vulic igazságügyi miniszterhelyettessel együttműködve hagyatta jóvá a viziteket. Vulic lakást kapott ajándékba szolgálataiért, a börtön pedig számítógépekhez jutott. Bandjur szerint mindenki, aki Jovanovic és Siptar segítségére volt, jobb álláshoz jutott, míg egyik kollégáját – akinek nézeteltérései támadtak a politikus egyik rokonával – a pozsareváci börtönbe helyezték át.

A börtönalkalmazott szerint amikor lakásgondjai voltak, főnöke azt tanácsolta neki, hogy forduljon bizalommal Siptarhoz. Ezt meg is tette, s amikor a bandavezérnél várt fogadásra, Zoran Djindjic jött ki Siptar villájából. Egyelőre felmérhetetlen, hogy Bandjur állításainak milyen következményei lesznek.

A DSS a merénylet óta több alkalommal kérdőre vonta a kormányt, miért nem hozza nyilvánosságra, hogy ki az a kormánytag, aki börtönében látogatta Siptart és közbenjárt szabadulásáért.

Kostunica pártja azt is firtatta, hogy a hatóságok miért rombolták le sebtében Siptar zimonyi villáját anélkül, hogy átkutatták volna a palotát és megvizsgálták volna a figyelő kamerák által készített felvételeket. A párt azt is furcsának találta, hogy a rendőrségi hajtóvadászat során több ezer bűnözőt fogtak el a rendőrök, de csak Siptart és Kumot lőtték le, noha ők nyilvánvalóan értékes információkkal szolgálhattak volna a március 12-i merényletről, melynek elkövetésével és megszervezésével a zimonyi klánt gyanúsítja a rendőrség.

A szerb kormány cáfolja a börtönőr állításait

A szerb kormány tagjai határozottan cáfolták kedden a belgrádi börtönőr állításait, aki merénylőivel hozta kapcsolatba Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnököt. Bandjur állításai miatt kedd este rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a szerb kormány. Vladan Batic igazságügyi miniszter “nyilvánvaló hazugságnak” nevezte a börtönőr állításait, aki ellen – mint mondta – bűnvádi feljelentést tettek az elhangzottak miatt. Batic szerint Jovanovic sosem járt Siptarnál a börtönben.

A miniszter kétségbe vonta Bandjur szavahihetőségét. Rámutatott arra, hogy a börtönalkalmazott múltja nem egészen tiszta: két alkalommal is elítélték szabálysértés miatt, és fegyelmi büntetést is kapott. Batic megerősítette, hogy a foglárnak a holnapi nap folyamán ki kell költöznie a minisztérium tulajdonában lévő lakásból, amelyet jogtalanul foglalt el.

A sajtótájékoztatón kiosztották az újságíróknak Siptar egyik testőrének nyilatkozatát, amelyben az illető azt állítja, hogy Bandjur öt-hat alkalommal szolgálati zubbonyában járt a maffiafőnök otthonában. Cedomir Jovanovic leszögezte, hogy nem látogatta börtönében Siptart, életében soha nem látta Bandjurt, és reagálni sem kíván olyan személy állításaira, aki bérence annak a zimonyi klánnak, amely meggyilkolta “barátját, pártelnökét és miniszterelnökét”. Jovanovic súlyos vádakkal illette a DSS elnökét, Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfőt.

“Zoran Djindjicet március 12-én gyilkolták meg, de már sokkal korábban elvették életét azzal a politikával, amelyet Vojislav Kostunica folytatott, aki kriminalizálta a tavalyi elnökválasztási kampányt, és bűnözők jelenlétében azt hangoztatta, hogy meg kell dönteni a szerb kormányt” – mondta Jovanovic. A miniszterelnök-helyettes szerint a Djindjic ellen felhozott vádakkal csak a merénylet ügyében indított nyomozást akarják akadályozni.

A belügyminisztérium 45 személy ellen tett bűnvádi feljelentést a március 12-i merényletben való részvétel miatt. A gyanúsítottak között van Kostunica volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Rade Bulatovic, illetve a katonai elhárítás egykori parancsnoka, Ace Tomic, akit ugyancsak a volt államfő bizalmasaként tartottak számon. A rendőrség szerint mindketten rendszeres kapcsolatban álltak a zimonyi klánnal, és tudták azt is, hogy merénylet készül Djindjic ellen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.