Belföld

Fordulat a Djindjic-gyilkosság ügyében

Váratlan és meghökkentő fejlemények merültek fel kedden Zoran Djindjic halálával kapcsolatosan: a belgrádi központi börtön egyik dolgozója azt állította, szemtanúja volt annak, hogy a meggyilkolt miniszterelnök személyesen járt a merényletért felelősnek tartott zimonyi klán vezetője, Dusan Spasojevic Siptar zimonyi villájában.

Slavomir Bandjur – aki 12 éve alkalmazottja a börtönnek – a volt jugoszláv államfő, Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szervezésében tartott sajtótájékoztatót a szerb parlamentben. A konferencián jelen voltak a DSS vezető pártfunkcionáriusai.

Bandjur azt állította, hogy amikor a zimonyi klán két vezetője – Siptar és Mile Lukovic Kum – néhány éve a börtönben ült, több alkalommal meglátogatta őket Cedomir Jovanovic miniszterelnök-helyettes, a Djindjic nevével fémjelzett Demokrata Párt alelnöke. Általában az esti órákban kereste fel őket, s néha a társaságában voltak a két bandavezér családtagjai és Milorad Lukovic Legija, a zimonyi maffia élén álló “hármasfogat” még szökésben lévő tagja (Siptart és Kumot a merénylet utáni hajtóvadászat során lőtték le tűzharcban a rendőrség kommandósai).

A börtönalkalmazott szerint Jovanovic látogatásait rögzítették a hivatalos nyilvántartásokban, s ezekről fénymásolatok is készültek. Bandjur felsorolta néhány kollégája nevét, akik készek megerősíteni állításait, hogy “győzzön az igazság”.

A látogatásokról tudott Dragisa Blanusa akkori börtönigazgató, aki Dragan Vulic igazságügyi miniszterhelyettessel együttműködve hagyatta jóvá a viziteket. Vulic lakást kapott ajándékba szolgálataiért, a börtön pedig számítógépekhez jutott. Bandjur szerint mindenki, aki Jovanovic és Siptar segítségére volt, jobb álláshoz jutott, míg egyik kollégáját – akinek nézeteltérései támadtak a politikus egyik rokonával – a pozsareváci börtönbe helyezték át.

A börtönalkalmazott szerint amikor lakásgondjai voltak, főnöke azt tanácsolta neki, hogy forduljon bizalommal Siptarhoz. Ezt meg is tette, s amikor a bandavezérnél várt fogadásra, Zoran Djindjic jött ki Siptar villájából. Egyelőre felmérhetetlen, hogy Bandjur állításainak milyen következményei lesznek.

A DSS a merénylet óta több alkalommal kérdőre vonta a kormányt, miért nem hozza nyilvánosságra, hogy ki az a kormánytag, aki börtönében látogatta Siptart és közbenjárt szabadulásáért.

Kostunica pártja azt is firtatta, hogy a hatóságok miért rombolták le sebtében Siptar zimonyi villáját anélkül, hogy átkutatták volna a palotát és megvizsgálták volna a figyelő kamerák által készített felvételeket. A párt azt is furcsának találta, hogy a rendőrségi hajtóvadászat során több ezer bűnözőt fogtak el a rendőrök, de csak Siptart és Kumot lőtték le, noha ők nyilvánvalóan értékes információkkal szolgálhattak volna a március 12-i merényletről, melynek elkövetésével és megszervezésével a zimonyi klánt gyanúsítja a rendőrség.

A szerb kormány cáfolja a börtönőr állításait

A szerb kormány tagjai határozottan cáfolták kedden a belgrádi börtönőr állításait, aki merénylőivel hozta kapcsolatba Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnököt. Bandjur állításai miatt kedd este rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a szerb kormány. Vladan Batic igazságügyi miniszter “nyilvánvaló hazugságnak” nevezte a börtönőr állításait, aki ellen – mint mondta – bűnvádi feljelentést tettek az elhangzottak miatt. Batic szerint Jovanovic sosem járt Siptarnál a börtönben.

A miniszter kétségbe vonta Bandjur szavahihetőségét. Rámutatott arra, hogy a börtönalkalmazott múltja nem egészen tiszta: két alkalommal is elítélték szabálysértés miatt, és fegyelmi büntetést is kapott. Batic megerősítette, hogy a foglárnak a holnapi nap folyamán ki kell költöznie a minisztérium tulajdonában lévő lakásból, amelyet jogtalanul foglalt el.

A sajtótájékoztatón kiosztották az újságíróknak Siptar egyik testőrének nyilatkozatát, amelyben az illető azt állítja, hogy Bandjur öt-hat alkalommal szolgálati zubbonyában járt a maffiafőnök otthonában. Cedomir Jovanovic leszögezte, hogy nem látogatta börtönében Siptart, életében soha nem látta Bandjurt, és reagálni sem kíván olyan személy állításaira, aki bérence annak a zimonyi klánnak, amely meggyilkolta “barátját, pártelnökét és miniszterelnökét”. Jovanovic súlyos vádakkal illette a DSS elnökét, Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfőt.

“Zoran Djindjicet március 12-én gyilkolták meg, de már sokkal korábban elvették életét azzal a politikával, amelyet Vojislav Kostunica folytatott, aki kriminalizálta a tavalyi elnökválasztási kampányt, és bűnözők jelenlétében azt hangoztatta, hogy meg kell dönteni a szerb kormányt” – mondta Jovanovic. A miniszterelnök-helyettes szerint a Djindjic ellen felhozott vádakkal csak a merénylet ügyében indított nyomozást akarják akadályozni.

A belügyminisztérium 45 személy ellen tett bűnvádi feljelentést a március 12-i merényletben való részvétel miatt. A gyanúsítottak között van Kostunica volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Rade Bulatovic, illetve a katonai elhárítás egykori parancsnoka, Ace Tomic, akit ugyancsak a volt államfő bizalmasaként tartottak számon. A rendőrség szerint mindketten rendszeres kapcsolatban álltak a zimonyi klánnal, és tudták azt is, hogy merénylet készül Djindjic ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik