Belföld

Felfedezték az eddigi leglaposabb csillagot

Csillagászok felfedezték az eddigi leglaposabb csillagot, amelynek kerülete az egyenlítőjénél legalább 50 százalékkal nagyobb, mint a sarkoknál – jelentették be a nizzai egyetem asztrofizikai tanszékének munkatársai. Felfedezésükre az Európai Déli Obszervatórium chilei központjában került sor.

A legtöbb égitest, beleértve a Földet is, lapított gömb, azaz kerülete az egyenlítőnél nagyobb, mint a sarkoknál. A Földnél ez az eltérés csupán 0,3 százalék, de azt csillagászok korábban is sejtették, hogy gáznemű égitesteknél, vagy olyan testeknél, amelyeket nagy centrifugális erő jellemez, ez a különbség nagyobb.

A mérések szerint az Archenar csillag egyenlítői kerülete 12 nap-rádiusz, ezzel szemben a sarki kerülete csupán 8 nap-rádiusz. Az Archenar egyébként az Eridánus része, amely az Orion lábánál kezdődik és a déli pólus felé húzódik, ahol is az Archenarban végződik. A csillagzatnak mintegy 150 csillagja észlelhető szabad szemmel, de ezenkívül számos kettős csillaggal és egy bolygóalakú ködfolttal is ékeskedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik