Belföld

Cseh lapvélemények Václav Havel visszatéréséről

admin

2003. 06. 18. 13:39

Václav Havel, aki február elején távozott államfői tisztségéből, rövidesen visszatér a cseh politikába, s ott várhatóan Cyril Svoboda külügyminiszter szövetségese lesz - írja szerdai kiadásában a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap.

Havel és Svoboda már az együttműködés első szakaszában is megállapodtak: Svoboda rendkívüli, jószolgálati követnek nevezi ki a volt államfőt, aki nemzetközi téren elsősorban az emberi jogokkal fog foglalkozni, s válsághelyzetekben megpróbál segíteni a cseh diplomáciának. Havel a felkérést elfogadta. Első feladataként a kubai ellenzékieknek próbál meg támogatást nyújtani a volt államfő. Hazai porondon pedig átveszi a védnökséget az Európai Unióról tervezett nemzeti vitafórum felett.

Az újság úgy tudja, hogy ezt a vitafórumot Václav Klaus jelenlegi államfő szerette volna irányítani. Klaus és Svoboda kapcsolatai nagyon feszültek, s az utóbbi időben több esetben is nyíltan bírálták egymást. Svoboda valószínűleg úgy gondolja, hogy Havel, akinek szintén voltak vitái Klausszal, ebben a háborúban a szövetségesévé válik – írja a Lidové Noviny. Ugyanakkor a lap egy másik jegyzetében úgy véli, hogy a külügyminiszternek fel kellene hagynia a Klausszal való állandó háborúskodással, mert ezzel a saját hivatalát is lejáratja. Ha erre nem lesz képes, akkor távoznia kell tisztségéből.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai lap szerint Havel felkérése nem mentes egyfajta iróniától sem. A külügyminiszter ugyanis olyan személyt kért fel a cseh külpolitika támogatására, akinek a képviselőház eddig még a nyugdíját sem hagyta jóvá. Másrészt Havel eddigi politikai tevékenysége következtében olyan “nemzetközi védjeggyé” vált, amely valóban sokat segíthet Csehországnak.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.