Belföld

Csak nem akarnak megtörni az iraki hadifoglyok

A bizonyítási kényszer szorításában lévő brit kormány szerdai londoni lapértesülés szerint arra próbálja rávenni az Egyesült Államokat, hogy a magas rangú iraki hadifoglyoknak ígérjenek szabadulást a tömegpusztító fegyverekről, illetve Szaddám Huszein volt elnök hollétéről szóló információkért cserébe.

A szerdai The Times szerint brit kormányilletékesek azzal érvelnek Washingtonnak, hogy csak így lehet az egykori diktátor és arzenálja nyomára bukkanni, de a kormány legnagyobb bosszúságára a Fehér Ház egyelőre elveti legközelebbi szövetségese javaslatát.

Az amerikaiak által összeállított, 55 nevet tartalmazó körözési listáról eddig 31 irakit vettek őrizetbe, de brit illetékesek azt mondták a The Timesnak, hogy az intenzív kihallgatások ellenére egyikük sem szolgált érdemi információval.

A brit kormány azt szeretné, ha a magas rangú foglyoknak felajánlanák: ha háborús bűnök vádjával bíróság elé kerülnek is, segítségüket ott figyelembe fogják venni, és ha döntő jelentőségű értesülést közölnek a szövetségesekkel, még védelemben és külföldi letelepedésben is reménykedhetnek.

Brit illetékesek szerint az iraki foglyok vagy azért hallgatnak, mert attól tartanak, hogy ellenük is felhasználhatják, amit mondanak, vagy azért, mert a Huszeinhez hű milíciák megfélemlítették őket azzal, hogy ha együttműködnek a szövetségesekkel, családjukon állnak bosszút – írta a The Times.

A lapnak nyilatkozó források elmondták: a Bagdadban őrzött iraki foglyok kivétel nélkül meg vannak győződve arról, hogy Szaddám Huszein él, és ezért túl veszélyesnek, vagy éppen hűtlenségnek tartanák a szövetségesek segítését. A brit és az amerikai hírszerzés szintén biztos abban, hogy a volt iraki elnök életben maradt – írta a szerdai The Times.

A vezető fegyverfejlesztési szakértők zömét még mindig Bagdadban őrzik, és rendszeresen kihallgatja őket a brit külső hírszerzés, az MI6, valamint az amerikai CIA, de egyelőre semmit sem árultak el. Brit illetékesek azt mondják: mindegyik fogolytól azt hallják, hogy nem volt titkos (fegyverfejlesztési) program – áll a londoni napilap szerdai értesülésében.

Miután az amerikaiak a vezető irakiak esetében nem hajlandók a vádalkura, a brit vizsgálók olyan, a körözöttekről összeállított amerikai “kártyapakliban” nem szereplő, középszintű iraki tudósokra vadásznak, akik el tudnák vezetni a szövetségeseket a tömegpusztító fegyverek rejtekhelyére – írta a The Times.

A brit kormánynak most már sürgősen szüksége lenne valamilyen bizonyítékra arról, hogy valahol megvannak a háború indokának megtett iraki tömegpusztító fegyverek, miután a brit parlament két bizottsága is vizsgálja már az e fegyverekről szóló hírszerzési információk háború előtti kormányzati kezelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik