Belföld

Az állam eladja Mol-részvényeit és a Mahartot

László Csaba pénzügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a magyar állam eladja a Mol Rt.-ben meglévő részesedését. Ugyancsak értékesítik a Mahart állami tulajdonban lévő részvényeit.

A Mol Rt.-ben lévő részesedését az állam több ütemben, egyrészt belföldi és külföldi intézményi befektetőknek zártkörű értékesítés során adja el, másrészt itthon a nyilvános kibocsátás keretében a kisbefektetők is Mol-papírokhoz juthatnak. Idén 10-13 százaléknyi részesedést értékesítenek a Molból.


László Csaba elmondta, hogy az állam támogatja, hogy a Mol eladja a gázüzletágát, de annak szállítási és rendszerszervezési tevékenységében 25 százalék plusz egy részvénynek megfelelő szavazati jogot fenn kell magának tartania a magyar olajipari cégnek. A kormány egyúttal olyan megoldáson dolgozik majd, amelynek révén egy, az aranyrészvényszerű megoldással az állami befolyást fenn tudja tartani a Molban az EU-hoz való csatlakozás után is.


Az állam eladja a Mahart Rt.-ben lévő részesedését is. Erre nyílt pályázatot hirdetnek majd, ahol az ár lesz a meghatározó tényező – közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve hogy a vállalatnak “záros határidőn belül” értékesítenie kell az orosz államadósság nyomán a cég tulajdonába került tengeri hajókat. Ellenkező esetben több ezer oldalas uniós joganyagot kell átvenni – mondta László Csaba. A társaságot vagy egyben értékesítik vagy az ingatlanvagyont illetve a hajózási tevékenységet külön-külön.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik