Belföld

Zéróinfláció az USA-ban

Az Egyesült Államokban májusban nem változtak a fogyasztói árak - jelentette be kedden az amerikai munkaügyi minisztérium. Áprilisban az árak 0,3 százalékkal csökkentek, márciusban 0,3 százalékkal emelkedtek. Az elemzők átlagosan 0,1 százalékos csökkenést vártak májusra. Az élelmiszerek és energiahordozók nélkül számolt maginfláció májusban 0,3 százalékkal nőtt, miután áprilisban változatlan szinten maradt. Az elemzők átlagban 0,1 százalékos növekedést várták a májusi maginflációban.

A jelentések aláhúzzák, hogy a lakhatási költségek, mint a
fogyasztói árindexet alkotó tételek növekedése májusban 0,6
százalékot ért el, háromnegyed éve a legmagasabb arányt. A
sajátlakásban élők ezen költségei szerényebb mértékben, 0,2
százalékkal nőttek. Éves szintre vetítve az fogyasztói árinfláció áprilishoz képest kicsivel növekedett, elérve májusban az 1,6 százalékot. Az árindex májusi stagnálását, illetve az úgynevezett maginfláció  csökkenését oroszlánrészt az energiaárak 3,1 százalékos süllyedése tette lehetővé. A benzin például 6,8 százalékkal, a fűtőolaj 6,3 százalékkal lett olcsóbb a múlt hónapban az Egyesült Államokban.


Kedden jelentette a washingtoni kormányzat még azt is, hogy az új lakások induló építkezéseinek számában a növekedés 6,1 százalékot ért el májusban, s ez elsősorban az alacsony kamatoknak köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik