Belföld

A villamosenergia-piac 11 százalékig nyitott

A villamosenergia-fogyasztás 11 százaléka származik jelenleg a versenypiacról, júliusra ez az arány 17-18 százalékra nőhet - közölte Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián. Emlékeztetett arra, hogy a nem lakossági fogyasztók számára az EU-csatlakozással teljes mértékben kinyílik a villamosenergia-piac, a lakossági fogyasztók pedig 2007-től választhatnak majd a szolgáltatók között.

A helyettes államtitkár szerint a piacnyitás mértékének alakulása az európai uniós tapasztalatokkal összehasonlítva jónak tekinthető. Példaként említette Portugáliát, ahol a piac fokozatos liberalizációja mellett az első évben az áramfogyasztás egy százaléka származott a versenypiacról, mégpedig a rossz szabályozás miatt.

Magyarországon a villamosenergiával kapcsolatos szabályozás a piac működését nem gátolja, ugyanakkor több ponton módosításra szorul – hangoztatta. Kifejtette, hogy a szabályozás gátolja például az úgynevezett közüzemi mérlegkörök kialakítását. Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltatóknak a szabadpiaci vásárlásra nem feljogosított nagyfogyasztók körében olyan mérési rendszereket kell bevezetniük, amelyek révén egy nappal előre lehet jelezni a másnapi fogyasztói igényt.

A közüzemi mérlegkörök mielőbbi kialakításával az egész villamosenergia-rendszer hatékonyabban működhet. A helyettes államtitkár további szabályozási gondként említette a zónaidőrendszer megállapítást. Szerinte a szabályozásban meghatározott zónaidőrendszer nincsen összhangban a fogyasztói igényváltozással, ezért azt annak megfelelően változtatni kell.

Hatvani György megjegyezte, hogy az áram kötelező átvételével kapcsolatos, 65 százalékos hatásfokra vonatkozó passzusok is módosításra szorulnak. Utalt arra, hogy az erőművek a kötelező átvételi árat akkor is megkapják a megtermelt áram után, ha nyáron átmeneti időszakban visszahűtéssel biztosítják az előírt hatásfokot, pedig az energia nem is hasznosul. A helyettes államtitkár szerint változtatni kell a szekunder gázturbinák működtetésének feltételrendszerét is.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt.-nek a törvény szerint ugyanis nincsen engedélye termelésre, ezzel szemben a tartaléknak számító szekunder gázturbinákat a társaságnak kéne működtetni. Jelezte, hogy a szabályozás változtatásairól még ezen a héten megkezdődik az egyeztetés a Magyar Energia Hivatalnál az érintett felek között. Szavai szerint a kisebb módosításokat a lehető leghamarabb kell elvégezni, a nagyobb változtatásokra viszont csak az EU-csatlakozást követően egy hónappal tervezik.

Hatvani György kitért arra, hogy az 50 százalékos importkorlátozás már az idén formailag megszűnik. Ez a szabályozás arra vonatkozik, hogy a villamosenergia-behozatalra jogosult fogyasztó köteles az igényének 50 százalékát belföldről fedezni. Hozzátette: ugyanakkor ez a szabály lényegében már érvényét vesztette, hiszen a fogyasztóknak gyakorlatilag májustól van lehetősége arra, hogy külföldről szerezzék be a szükséges villamosenergiát. Mivel az 50 százalék pedig egész évre vonatkozik, ezért az év végéig fennmaradó hét hónapban a fogyasztók legtöbbje teljes mértékben külföldről igényelhet áramot – közölte a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik