Belföld

A parlament elfogadta a tőkepiaci törvény módosítását

Az Országgyűlés kedden elfogadta a hitelintézeti törvény, valamint a tőkepiaci törvény módosítását: a jogszabályokat az uniós jogharmonizáció és az ügyfelek védelmének erősítése érdekében változtatta meg a törvényhozás. A változtatást Magyarország közeli európai uniós tagsága indokolja, azaz, hogy a hitelintézeti és a tőkepiaci törvény mindenben megfeleljen az EU előírásainak.

Az egyik legnagyobb horderejű módosítást az összevont alapú felügyelet újraszabályozása jelenti. Ez azt vonja maga után, hogy a jövőben az összevont alapú felügyelet ellenőrző szerepe erősödik a holdingszerű pénzügyi társaságok esetében, attól függetlenül, hogy a pénzügyi holdingot bank, biztosító vagy befektetési vállalkozás irányítja.

Fontos, hogy a törvényi változtatás révén Magyarországon a külföldi ügyfelek is ugyanolyan elbánásban részesülnek majd a végelszámolás és a felszámolás során, mint a hazai ügyfelek. Az elfogadott változtatások magukban foglalják az európai befektetési alapokra vonatkozó szabályokat is. Eszerint európai befektetési alapnak minősül minden olyan Magyarországon létrehozott befektetési alap, amelynek előírásai, belső szabályozottsága mindenben megfelel az uniós követelményeknek, ezért Magyarország EU-hoz való csatlakozása után a befektetés jegyeit az EU valamennyi tagállamában szabadon forgalmazhatják.

A csatlakozást követően bármely külföldi szolgáltató, amely az unió valamely országában tevékenységi engedéllyel rendelkezik, Magyarországon is nyújthat befektetési szolgáltatásokat. Az integráció után Magyarországon a mostanihoz képest jelentősen erősödik majd a határon átnyúló szolgáltatások szerepe.

A tőkepiaci törvény változtatása a magyarországi befektetési szolgáltatók számára mindenben lehetővé teszi, hogy az unió belső piacán határon átnyúló szolgáltatásokkal is jelen legyenek. Ugyanez vonatkozik a magyarországi székhelyű hitelintézetek tevékenységére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik