Belföld

Optimista a gazdasági kabinet, de további hiánycsökkentést tart szükségesnek

A Gazdasági Kabinet keddi ülésén az állandó tagok és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, mint állandó meghívott megerősítették, hogy jövőre folytatni kell a 2003-ban megkezdett, a versenyképesség javítására irányuló gazdaságpolitikát - tájékoztatta többek között a FigyelőNetet is a Pénzügyminisztérium.

Ennek megfelelően 2004-ben az államháztartási hiányt újabb 1-1,5 százalékponttal kell csökkenteni, következetesen képviselni kell a szigorú bérpolitikát, és a lehető leghamarabb csatlakozni kell az ERM II árfolyamrendszerhez.

A kedvezőtlen gazdasági környezetben néhány pozitív változás már körvonalazódik – hangzik a közlemény. Az első negyedévben a feldolgozóipari beruházások végre növekedésnek indultak, a statisztikai hivatal pedig úgy látja, hogy az importon belül mind nagyobb súlyt képviselnek a későbbi exportot megalapozó termékek.

Az ipari termelésről megjelent KSH adatok ugyancsak kedvezők: az ipari kivitel az első 4 hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben a belföldi értékesítés 1 százalékkal emelkedett, az egy főre jutó ipari termelés pedig ugyanebben az időszakban 8,2 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik