Belföld

Nemzetközi misszió Pakson

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, az Országos Atomenergia Bizottság elnöke kérésére hétfőn Budapestre érkezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) missziója, hogy felülvizsgálja a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavart, illetve annak következményeit és utóhatásait.

Az Országos Atomenergia Hivatal keddi közleménye szerint a NAÜ független szakértői csoportjának vezetője Miroslav Lipar, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nukleáris Létesítmények Biztonsága főosztályának szakértője. A 11 tagú misszióban még három másik NAÜ munkatárs tevékenykedik majd.

A NAÜ meghívására a sugárvédelem, illetve a nukleáris biztonság különböző aspektusaiban járatos amerikai, angol, finn, kanadai, osztrák és szlovák szakemberek is részt vesznek a felülvizsgálatban.

A csoport a magyar kormányt segíti az áprilisi esemény kapcsán felmerült kérdések tisztázásában, a probléma megoldásánál alkalmazható nemzetközi gyakorlat és biztonsági szabványok figyelembevételével.

A NAÜ-vel történt előzetes megállapodás értelmében az ügynökség szakértői Budapesten és Pakson áttekintik és értékelik a paksi atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) esemény előtti és utáni tevékenységét, valamint értékelik a paksi atomerőmű, illetve OAH által készített jelentést.

A paksi konzultáción az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Tolna-megyei Intézete és a bajai Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai is részt vesznek.

A várhatóan 10 napig tartó felülvizsgálatról átfogó jelentés készül.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik