Belföld

Krízishelyzet a gabonatermesztésben

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint krízishelyzet alakult ki a gabonatermesztésben, mivel az aszály miatt várhatóan jelentősen csökkennek a terméshozamok. A MOSZ országos gabonaválasztmányának keddi budapesti ülésén a szakemberek elmondták: a regionális tapasztalatok alapján őszi búzából várhatóan átlagosan hektáronként 2,8-3 tonna termést lehet majd betakarítani, árpából pedig 2-2,2 tonnát. (Átlagos években a búza hektáronkénti hozama 4-4,5 tonna körül mozog. Őszi árpából pedig átlagosan 3-4 tonnát takaríthatnak be a termelők tájegységtől függően hektáronként.)

A gabonaválasztmányon elhangzott, hogy a legtöbb megyében még a 3 tonnát sem éri el a búza termésátlaga, csupán Baranyában, Tolnában és Győr-Moson-Sopron megyében számíthatnak a gazdálkodók a jelzettnél jobb termésre, ugyanis itt 4 tonna körül lehet a hektáronkénti hozam búzából.

A MOSZ számítása szerint a gabonatermelők hektáronként 30-40 ezer forintos veszteséggel számolhatnak, még kedvező ár esetén is a búzánál. A MOSZ becslése szerint az aszálykár a növénytermesztésben meghaladta a 70 milliárd forintot, ezen belül a leginkább károsodtak az őszi és a tavaszi kalászosok. E növények árvesztesége 40 milliárd forint körül mozog. Az elmúlt napok meleg időjárása azonban a szakértők szerint tovább növeli az aszálykárt és újabb terméskieséseket okoz mind az őszi, mind a tavaszi növényeknél, és így az aszálykár mértéke várhatóan eléri a 100 milliárd forintot.

Annak érdekében, hogy az aszálykárt enyhíteni lehessen, a MOSZ javasolja az agrártárcának az előző évekhez hasonlóan hirdesse meg az öntözési költségcsökkentő támogatást, valamint adjon a gabonanövényekre 25 forintos tonnánkénti és hetenkénti tárolási támogatást 6 hónapos időszakra. Emelje meg a közraktározási kamattámogatást 40 százalékról 100 százalékra, továbbá az állami tulajdonú közraktárakat, és tárolóhelyeket biztosítson a tárolóhellyel nem rendelkező termelők részére. Az FVM teremtse meg annak lehetőségét, hogy az állattartók a takarmányszükségletük megvásárlásához garantált állami hitelhez jussanak.


Az érdekképviselet kezdeményezi azt is, hogy a hitelek felvételénél állami garanciát kapjanak a termelők és 100 százalékos kamattámogatást. Az aszály miatt kezdeményezik a MOSZ-nál a gázolaj jövedéki adójának 100 százalékos visszatérítését is. Emellett a leginkább aszály sújtotta területek gazdálkodóinak pedig még jövedelem-kiegészítést is szeretnének az érdekképviseletnél szerezni. Ennek mértéke 25-35 százalékos aszálykárnál 10 ezer forint lenne hektáronként, míg a 35 százalék feletti aszálykáros területeken 20 ezer forint hektáronkénti jövedelemkiegészítésre számíthatna a gazdálkodó, amennyiben a javaslatot elfogadja az agrártárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik