Belföld

Harmincnégy évre lennénk az EU-tól?

Jó esetben is 34 év kell ahhoz, hogy Magyarország elérje az EU átlagos fejlettségi szintjét – számítja az Economist Intelligence Unit. Üzletemberek szerint az új uniós tagok közül öt év múlva várhatóan hazánkban és Csehországban lesz a legjobb az üzleti környezet, és Prága válhat a régió első számú üzleti központjává - olvasható a Világgazdaságban.

Nem kizárt, hogy a csatlakozás rosszabb helyzetbe hozza majd az új tagországokat, mint ha kimaradnának – figyelmeztet az Economist Inelligence Unit (EIU). Ez a veszély csak a londoni kutatóintézet által felvázolt három forgatókönyv legrosszabbika, tehát kifejezetten hibás gazdaságpolitika esetén fenyeget.

A jelenlegi irányvonal folytatása, illetve az uniós környezet változatlansága esetén ennél gyorsabb gazdasági növekedés várható: Magyarország esetében ez az egy főre jutó GDP évi átlagos 3 százalékos emelkedését jelenti, míg ideális feltételek – az uniós tagság kínálta előnyök maximális kihasználása – mellett ez az ütem az évi 4 százalékot is elérheti.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik