Belföld

Elhunyt Knézy Jenő

Elhunyt Knézy Jenő, a közszolgálati Magyar Televízió sportriportere - közölte kedden az MTI-vel Csorba Mária, az MTV sajtóreferense.

Az ismert sportújságírót 59 éves korában, súlyos betegség után, kedden 18 óra 40 perckor érte a halál. Az MTV Knézy Jenőt saját halottjának tekinti.

Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett diplomát, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott. Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként. Neve egybeforrott a televíziós sportközvetítésekkel, állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak. A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.

Májusban a Magyar Televízió főmunkatársaként életműdíjat vehetett át az MTV elnökétől. Medgyessy Péter kormányfő javaslatára Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyancsak májusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Knézy Jenőnek “több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutásáért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik