Belföld

A Britton bírósághoz fordul a PSZÁF határozata miatt

A Britton vezetése a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozatát bírósági úton fogja megtámadni, az ebben foglalt intézkedéseknek azonban a cég a határidők betartásával eleget tesz. A PSZÁF kedden nyilvánosságra hozott határozatában nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a Pevdi Kft.-t 5 millió forintra büntette. A két cég továbbá tagsági
jogait nem gyakorolhatja a Pannonplasttal szemben, és két napon belül be kell jelenteniük valós tulajdonrészüket.

A felügyeleti vizsgálat megállapításai alapján a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban egy előkészített, több szereplő együttműködésén alapuló konstrukció vázolható fel, amelyben az értékpapírok megszerzői és az ügyletek végső finanszírozói egy kapcsolati körbe tartoznak, de személyileg elválnak egymástól.

A Britton Capital Consulting kedden az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozza, hogy a PSZÁF ítéletét a Pannonplast részvények vásárlása ügyében nem tartja túlzottan fajsúlyosnak, és a tranzakció volumene szempontjából a büntetési tétel minimális. A közlemény emlékeztet, hogy egy feljelentés nyomán a felügyelet vizsgálatot folytatott, vélelmezve, hogy a Britton Kft. és a Pevdi Kft. elmulasztotta hivatalosan bejelenteni kapcsolatukat.

“A PSZÁF határozatából is kitűnik, hogy a két cég között semmilyen tulajdonosi összefonódás sincs, így a felvásárlási szabályok súlyos megsértése sem történt meg” – írja a közlemény. A közlemény szerint a PSZÁF egy, a BorsodChem felvásárlása során tapasztalt anomáliák kiküszöbölése érdekében hozott paragrafusra hivatkozik, amely kimondja, hogy a befolyásszerzés “összehangolt magatartás” révén is megvalósulhat. A Britton Kft. vezetése úgy véli, hogy ez a jogszabályi kitétel – bár célját tekintve támogatandó – lehetőséget ad arra, hogy a felügyelet a saját belátása szerint értelmezze az “összehangolt magatartást”.

A közlemény megemlíti, hogy a Britton Kft. vezetése személyesen tájékoztatta a felügyeletet a Pannonplast részvények felvásárlási stratégiájáról. A PSZÁF határozatával kapcsolatban a Britton Kft. megállapítja, hogy a PSZÁF semmilyen tulajdonosi kapcsolatot nem mutatott ki a vizsgálatba bevont társaságok között. Az egy “kapcsolati körbe tartozó” megállapítás pedig tárgyi tévedéseken alapul – teszik hozzá. A Pannonplast megvásárlását a Britton egy korábbi, állami cégekhez nem kapcsolódó befektetésének eladása tette lehetővé – áll a közleményben. Egyben a cég sajnálkozását fejezi ki, hogy ez a tény – bár ezt a PSZÁF képviselőinek is tudomására hozták – nem kapott helyet a határozatban.

A közlemény kitér a PSZÁF elnöke elleni támadásra, amit a Britton vezetése elítél, és az egész társadalom számára veszélyesnek tart. “Teljes mértékben elhatárolódunk minden ilyen módszertől, mert ez olyan bizonytalanságot eredményez, ami nem lehet egyetlen befektető, így a Britton érdeke sem” – teszi hozzá a közlemény. A cég vezetése visszautasítva azokat a hireszteléseket, amelyek kapcsolatba hozták a Pannonplast ügyet, a Brittont és a PSZÁF elnöke ellen intézett támadást, a cég vezetése személyes találkozót kezdeményez Szász Károllyal.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.