Belföld

Sikerrel zárult a csehországi EU-referendum

A tíz tagjelölt közül hetedikként a csehek is beszavazták magukat az Európai Unióba.

Eredményes volt Csehországban a hét végi, uniós csatlakozásról döntő népszavazás. A voksolásra jogosultak 55 százaléka ment el szavazni, 77,3 százalékuk támogatta, míg 22,7 százalékuk ellenezte az ország uniós integrációját. Csehországban a tavalyi képviselőházi választásokon alig három százalékkal többen járultak az urnákhoz. Csak egy megyében maradt ötven százalék alatt a megjelentek aránya, a legmagasabb támogatottság pedig 80 százalékos volt, a közép-morvaországi Zlín megyében – írja a Bruxinfo.


Meglepetést keltett, hogy szokatlanul nagy, több mint 103 ezer volt az érvénytelen szavazócédulák száma. Szakértők szerint ez a nem megfelelő tájékoztató kampánynak köszönhető.


Az eredmény ismeretében Vladimír Spidla kormányfő azt mondta, a döntés a cseh nép győzelmét jelenti. A miniszterelnök szerint országa öntudatos és szuverén tagja lesz az Európai Uniónak.


A korábban euroszkeptikus hangokat is megütő államfő, Václav Klaus úgy vélte, az uniós csatlakozásról döntő népszavazás rendkívüli jelentőségű volt az ország jövője szempontjából. Klaus nem tartja meglepőnek a csatlakozás támogatottságát, a részvétel szerinte azonban lehetett volna magasabb.


“Ez egy jó nap Európa számára, és újabb bizonyíték arra, hogy népei összetartoznak” – kommentálta a Prágából érkező híreket Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. A brüsszeli bizottság üdvözölte a cseh igent, és azt, hogy Csehország, közép-európai szomszédjaihoz hasonlóan szabadon vetett véget a megosztottság évtizedeinek és döntött a béke, fejlődés és stabilitás mellett.


Csehország volt a hetedik a 2004-ben csatlakozó tíz tagjelölt közül, amely népszavazáson döntött a belépés mellett. Eddig Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország lakosai mondtak igent az EU-ra. Észtországban és Lettországban szeptemberben tartják az uniós referendumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik