Belföld

Magyarországon majdnem mindenki fél az internetes vírusoktól

Magyarországon az otthon széles sávon internetezők 94 százaléka tart külső támadástól, de csak 42 százaléka használ vírusvédelmi programot, tűzfalat. A Symantec Magyarország megbízásából készült, hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón bemutatott felmérés szerint az otthon széles sávon internetezők 44 százaléka csak vírusvédelmi programot használ, s 3 százalékának van tűzfal is a gépén.

Az internetezők 11 százaléka sem tűzfalat, sem víruselhárítót nem használ. A felmérés szerint e körben az internetezők 76 százalékát már érte külső támadás, és minden negyedik felhasználónak veszett el, vagy sérült meg adata számítógépvírus, hacker-támadás, vagy rosszakaratú program által okozott fertőzés következtében.

A sajtótájékoztatón elhangzott: mindez azért veszélyezteti nagymértékben a felhasználókat, mert a felmérésben résztvevők 37 százaléka fontos pénzügyi vagy személyes jellegű adatokat is tárol a gépén, s 26 százalékuk a gépen tárolja jelszavait.

A kutatás során kiderült az is, hogy a felhasználók 7,26 százalékát már komoly támadás is érte, 22 százalékuknak már lopták el internet címét, vagy hozzájárulása nélkül rajta keresztül használták a világhálót, egy százalékuk pedig bankkártya visszaélésre panaszkodva feltételezte, hogy személyes jellegű adatait számítógépéből lopták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik