Belföld

A görögök ősszel döntenek egy román mobilcég megszüntetéséről

A román mobilszolgáltató, a görög OTE érdekeltségébe tartozó Cosmorom sorsáról Athénban tartott sajtótájékoztatót Lefterisz Antonakopulosz, az OTE vezérigazgatója. Mint elmondta, a fő probléma az, hogy a Cosmorom egyre csak halmozza az adósságokat, ezért az OTE jelenleg is folyamatosan tárgyal a hitelezőkkel, a bankokkal és a beszállítókkal, így például az Intracom nevű céggel. Az ügyet a lehető legrövidebb idő alatt szeretné a görög tulajdonos megoldani.

Antonakopulosz szerint három lehetőség maradt az OTE előtt: vagy bezárják a Cosmoromot, vagy eladják, vagy pedig szövetségre lépnek egy másik mobilszolgáltatóval a román piacon. A megoldásról a bukaresti kormánnyal is tárgyalni kívánnak – tette hozzá a görög menedzser.

Bármilyen megoldás is születik szeptemberig, annak megvalósítása az év vége előtt nem kezdődhet el – jelentette be az OTE International elnöke, az OTE vezérigazgató-helyettese, Jorgosz (George) Szkarpelisz. A jövőben az OTE tovább akarja folytatni befektetéseit a Romtelecom nevű cégben, és ez az első számú prioritás a hellén társaság számára.

Az OTE illetékesei bejelentették: nem terveznek további akvizíciókat Délkelet-Európában, inkább konszolidálni kívánják eddigi befektetéseiket a térségben. Ebben az évben az OTE körülbelül 80-90 millió dollárt tervez invesztálni a Romtelecomba, hogy erősítse annak a vezetékes piacon meglévő pozícióit.

A Romtelecom új stratégiáját a jövő hónapban ismerteti a cég elnöke, James Hubley. Minderre azért is nagy szükség van, mert két hitelminősítő szervezet, a Standard & Poor’s és a Moody’s is nemrégiben bejelentette: vizsgálat alá veszik az OTE besorolását, miután a Cosmorom, képtelen volt egy több mint százmillió dolláros kereskedelmi eredetű adósságát megfizetni az Intracomnak.

Akkor az OTE közölte, hogy nem nyújt a továbbiakban pénzügyi segítséget a Cosmoromnak, amely mobilszolgáltatással foglalkozik. Ezt erősítette Szkarpelisz azon bejelentése is, miszerint a Romtelecom sem fog segíteni a Cosmoromnak, mert a vezetékes piacon kell felkészülnie a liberalizációra, és ehhez van szüksége az erőforrásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik