Belföld

EU: Svédországban tanulnak a legtöbben tovább

A svéd 18 évesek 95 százaléka nem hagyja abba a tanulást. Ez az arány az EU-n belül Nagy-Britanniában a legalacsonyabb, csupán 55 százalék.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2000-2001-es oktatási évben, az Európai Unióban élő 18 évesek 71 százaléka még mindig az oktatási rendszerhez tartozó iskolában tanult. A legkevesebb 18 éves Nagy-Britanniában (55 százalék) és Portugáliában (66 százalék) tanul, a legmagasabb arányt Svédországban (95 százalék), Finnországban (89 százalék) és Belgiumban (85 százalék) mérték.

A 2004-ben csatlakozó országokban is jelentősen megoszlik a 18 évesen még tanulók aránya: Cipruson 32 százalékot regisztráltak, a Cseh Köztársaságban pedig 86 százalékot. Magyarország 73,4 százalékkal a középmezőnyben található.

Az adatok további elemzéséből kiderül, hogy 18 évesen több nő marad továbbra is az iskolapadban, mint férfi. A középiskolákban magasabb a nő-tanárok aránya, illetve Írországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában végeztek a legtöbben matematika-, tudományos és technológia karokon.

Forrás: www.euro.hu




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik