Belföld

A Buderus megszerzésére tör a Bosch

A Robert Bosch GmbH autóalkatrész gyártó megvásárolta a Buderus fűtőberendezés gyártó vállalat 87,5 százalékos részesedését. Brüsszel július 10-ig hozza meg a döntést az akvizíció egylépcsős engedélyezéséről vagy annak további felülvizsgálatra bocsátásáról.

A Bosch 29,15 eurón tett ajánlatot a Buderus részvényeseinek múlt hét pénteki lejárattal. A határidőt most június 20-tól az értékpapír forgalmazási törvény előírásaival összhangban két héttel meghosszabbítják. A kínált árfolyamot a Bosch nem emeli meg. Az MDAX indexben szereplő Buderus kisrészvényesei legkevesebb 35 eurót követeltek papírjaikért.

A Bosch a nyilvános átvételi ajánlat bejelentését, május 8-át megelőzően jó 47 százalékos Buderus pakettel rendelkezett. 30,02 százalékos részesedést a mannheimi Bilfinger építőipari cégtől és 13,25 százalékot a Deutsche Banktól vásárolt meg, míg a saját tulajdonában négy százalékos pakett volt. A június 13-án lejárt ajánlat hivatalos eredményét ezen a héten pénteken hozza nyilvánosságra a Bosch.

A Buderus megszerzésével a Bosch a legnagyobb európai fűtőberendezés gyártó rangjára kíván szert tenni. Az uniós szabályozás értelmében az EU-Bizottság a szabadverseny védelmében felülvizsgál minden nagyvállalati fúziót. A Bosch már 2001-ben is tett kísérletet a Buderus megszerzésére. A Bosch Thermotechnik üzletága 6100 foglalkoztatottal 910 millió eurós forgalmat bonyolít.

A stuttgartiak a Buderus mindhárom üzletágát, a fűtéstechnológiát, az öntvénytechnológia és a nemesacél-gyártó tevékenységi köröket át kívánják venni. A Buderus 9600 főt foglalkoztat. A fűtéstechnológiai üzletág 2002-ben 1,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított. Az idén három százalékos forgalom növekedést tervezett a Buderus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik