Belföld

A WAZ-é lesz a HVG háromnegyede

A HVG Kiadói Rt. főbb tulajdonosai megállapodtak Németország egyik legnagyobb kiadóvállalata, a WAZ vezetőivel arról, hogy az esseni cég 75 százalékos részesedést szerez a HVG Rt.-ben.

Ezzel a tranzakcióval lezárul a HVG tulajdonos-munkavállalóinak hosszabb ideje tartó stratégiai partnerkeresési folyamata – közölte Szauer Péter, a cég vezérigazgatója az MTI-vel pénteken.


 Mi az a WAZ?

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung, röviden WAZ-csoportnak Németországon és Magyarországon kívül kilenc európai országban vannak érdekeltségei. Az 1,9 milliárd eurós forgalmú cégcsoport 12 ezer főt foglalkoztat. A WAZ 32 napilap és több mint száz hetilap, magazin tulajdonosa. Magyarországi cége a Pannon Lapok Társasága adja ki a Fejér Megyei, a Dunaújvárosi és a Zalai Hírlapot, a Vas Népét valamint a Veszprémi Naplót. A pénteki megállapodás révén a WAZ a megyei lapkiadás mellett jelentősen megerősödik az országos hetilappiacon is, hiszen Magyarország egyik legnagyobb példányszámú hetilapjának társtulajdonosa lesz.

Árat egyelőre nem mondanak


A HVG Press Kft.-re és a HVG Online Rt.-re is kiterjedő üzlet részleteiről és a vételárról a felek egyelőre nem közölnek részleteket. A cég több mint 100 tulajdonosa az üzletet a június végi közgyűlésig hagyja jóvá, azt követően pedig megindul a versenyhivatali eljárás. Korábbi sajtóértesülések 10-12 milliárd forintra becsülték a tranzakció teljes értékét, figyelembe véve, hogy a HVG Rt. adózási előtti eredménye az ötmilliárd forintos árbevétel mellett az utóbbi három évben megközelítette, illetve meghaladta az egy milliárd forintot.


Marad az irányvonal


A HVG Rt. forgalma 2002-ben meghaladta az 5 milliárd forintot, alkalmazottainak száma közel 200. A kiadó legfontosabb terméke a HVG hetilap, melynek eladott példányszáma 112 ezer. A több mint 500 ezer, főként diplomások által olvasott független liberális hetilap szerkesztési irányvonalát a tranzakció nem érinti, azt továbbra is a jelenleg érvényes, a WAZ által elismert szerkesztőségi statútum rögzíti. Ugyancsak változatlan marad a cég üzletpolitikája és vezetése, a WAZ a HVG jelenlegi meglévő tartalmi és üzleti értékeinek továbbfejlesztésében érdekelt – írja a tranzakcióról kiadott közlemény.


A WAZ-HVG üzletet a HVG Rt. több mint 100 tulajdonosa a június végi közgyűlésig hagyja majd jóvá, azt követően pedig megindul a versenyhivatali eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik