Belföld

Halódó pénztárak – kallódó forintok

admin
admin

2003. 06. 13. 11:17

Több éve várják a Partner és Saturnus nyugdíjpénztár tagjai, hogy kiderüljön, mennyit kapnak vissza bent rekedt vagyonukból. A felszámoló szerint csak jövőre láthatnak pénzt.

Nagy a káosz a Partner (korábban Premier) önkéntes, és a Saturnus magánnyugdíjpénztárban – derült ki Fábián Balázs, a Hitelintézeti Felszámoló Kht. ügyvezető igazgatójának szavaiból. Sem azt nem tudják pontosan, hogy hány tagról van egyáltalán szó, sem azt, hogy kire mennyi jut a pénztárak vagyonából. Az egyetlen biztos adat: a Partner számláján 2,406 milliárd, a Saturnusén 450 millió forint vár gazdára. A két pénztárnak ugyanaz a menedzsmentje.

Multilevel-marketing

 

A multilevel-marketing elvű tagtoborzás igen sikeresnek bizonyult a pénztárak esetében. A több lépcsős, egymásra épülő hálózati szisztéma lényege, hogy minden egyes új belépő után jutalék üti a beszervező markát, illetve az őt beszervezőét, és így tovább. A Premier esetében a módszer nagyon eredményes volt, az egyik legdinamikusabban fejlődő pénztárrá vált, létszáma 50-60 ezerre futott föl. A tagnyilvántartó rendszer, valamint a befizetések adminisztrációja nem tudta követni ezt a tempót, és állandó elmaradások voltak a nyilvántartásokban. A befizetett pénzek körülbelül fele a közös függő számlára került, de azt már nem tudták pontosan lekönyvelni, hogy ebből melyik tag mennyit fizetett be.  

Ha majd kifizetik őket

A felszámolás megindításának első évfordulója alkalmából rendezett tájékoztatón kevés előrehaladásról tudott referálni a felszámoló képviselője. Gyakorlatilag még mindig a tagok azonosítása, a befizetések újrakönyvelése, valamint az úgynevezett függő számla egyenlegének tagok közötti leosztása folyik. Ez az év végéig még biztosan elhúzódik, talán akkorra lesz világos, hogy kinek mekkora az egyenlege az „egyéni számláján”.


Ha végre idáig jutnak, a Partnerrel szemben követelést támasztó tagok majd választhatnak, hogy milyen formában igénylik a kifizetésüket (ez a felszámoló vagyonfelosztási javaslatának bírósági jóváhagyását követően, jövőre látszik reálisnak). Ha időközben már elérték a nyugdíjkorhatárt, akkor felvehetik nyugdíjszolgáltatásként, ha esetleg meghaltak, akkor a kedvezményezett kapja meg az összeget, ha pedig még aktív dolgozók, akkor átutaltahatják egy másik önkéntes pénztárba.


Azonnali kifizetést is kérhetnek, de ezzel talán célszerű megvárni a tízéves tagság leteltét. Az önkéntes pénztárak szabályozása szerint ugyanis a 10 éven belüli kifizetés az addig igénybevett adókedvezmények visszafizetését vonja maga után.


Magánnyugdíjpénztár lévén, a Saturnus esetében nyugdíjkor előtti kifizetésről nem lehetséges. Ezért csak egy másik magánpénztárba történő átutalás jöhet szóba. A tagok egyébként már átléptek egy másik pénztárba, akik nem akartak választani, azokat az OTP Magánnyugdíjpénztárába irányították.

Felügyeleti intézkedések

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a sorozatos határozatok, tagfelvételi és kifizetési tilalmak mellett négyszer tett bűnügyi feljelentést a Premier-Partner-Saturnus pénztárak ügyében a rendőrségen és az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál:
• 2000. március 29-én számviteli fegyelem megsértése,
• 2001. február 12-én csalás és jogosulatlan adatezelés,
• 2002. május 30-án sikkasztás, • 2002. június 7-én ismét számviteli fegyelem megsértése miatt.
Az ügyek jelenleg nyomozati szakaszban vannak. 

Kaotikus állapotokA most folyó „kutatómunkát” nehezíti, hogy a rendőrség is zárolt bizonyos dokumentumokat. Erre azért volt szükség, mert csalás, sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt nyomozás folyik a pénztárak ügyében.

A felszámoló 30-40 ezerre becsüli a Partner pénztár károsultjait, és 14-15 ezerre a Saturnusban bent rekedteket. Ez annak fényében különösen magas taglétszám, hogy a Saturnus például már tevékenységi engedélyt sem kapott 1997-ben (akkor még ugyancsak Premier néven futott), a Partnernél pedig 1998 novembere óta több egymást követő szakaszban folyamatos tagfelvételi zárlatot rendelt el a felügyelet.


A pénztárak vezetői makacsul igyekeztek menekülni a süllyedő hajóról. Több ízben megváltoztatták a pénztárak nevét, átalakították azokat, majd egy 2000 szeptemberében megtartott „baráti” küldöttközgyűlésen (a menedzsment táborához tartozó küldöttek részvételével) elhatározták, hogy „kiválással megvalósuló szétválással” megalapítják az Új Premier Országos Nyugdíjpénztárat. A PSZÁF erre engedélyt nem adott, és a kérelmet a Fővárosi Bíróság is elutasította. Így az Új Premier jogilag nem létezik, a kiválás nem történt meg, tagjai és a vagyon a Partner illetőségébe tartoznak.

A történet vége?


Az Új Premier ötletének megbukása utána pár nappal megintcsak Premier néven akartak új pénztárat létrehozni (az igazgatótanács elnöke minden esetben Szedlacsik Miklós, a Partner elnöke lett volna). De ezt a felügyeletnek és a bíróságnak ismét sikerült megakadályoznia. Lehetne még sorolni a huzavona fázisait, de a lényeg, hogy a PSZÁF többszöri felszámolási kérelmét a bíróság végül 2002. májusában helybenhagyta, és a felszámolást elrendelte.

A történtek tanulságaként törvénymódosításokra is sor került. 2002. január 1-jétől szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok léptek életbe. Tilos tevékenységi engedély hiányában tagokat egy pénztárba beléptetni. Erdős Mihály, a PSZÁF kiemelt felügyeleti tanácsadója szerint ezek után hasonló botrányok már nem fordulhatnak elő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.