Belföld

Folytatódik a vita a lisszaboni határozatról

admin

2003. 06. 13. 17:20

A Fidesz frakcióvezetője szerint a CDI nyilatkozata, amely mellett időközben kiállt az Európai Néppárt elnöke is, nem az országot, hanem a szocialista kormányt bírálja. Az MSZP szerint semmi nem támasztja alá a nyilatkozatban foglaltakat.

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Lisszabonban elfogadott határozatában nem Magyarországot ítélte el, hanem a szocialisták hatalomgyakorlási módszerét – mondta Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy ítéli meg, hogy a szocialisták ezt csak maguknak köszönhetik, mert “nem hallgatták meg a Fidesz érvelését, támadták többek között a legfőbb ügyészt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, más független intézmények vezetőit, törvénytelen eszközökkel büntetőeljárásokat folytattak és példátlan tisztogatást hajtottak végre a közigazgatásban”.

Áder János szavai szerint a lisszaboni határozat jelenlegi kommentálásával a szocialisták el akarják terelni a figyelmet a Medgyessy-csomag megszorító intézkedéseiről, illetve Magyar Bálint oktatási miniszter korrupciógyanús ügyeiről. De a kísérlet kudarcra van ítélve – fűzte hozzá.

Áder megítélése szerint a szocialistáknak oda kellett volna figyelniük az Európai Néppárt fél évvel ezelőtt Estorilban elfogadott határozatára, amelyben a szervezet aggodalmát fejezte ki a Magyar Nemzeti Bank és a magyar média függetlensége ügyében.

Mandur László szerint azonban semmilyen nemzetközi tapasztalat nem támasztja alá a Kereszténydemokrata Internacionálé lisszaboni határozatában foglaltakat; az Országgyűlés MSZP-s alelnöke – közlése szerint – nem találkozott olyan politikussal, aki megkérdőjelezte volna a magyarországi demokratikus folyamatokat.

Az MSZP-s politikus a parlament által elfogadott ombudsmani jelentésekre utalva pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: azokban nem szerepeltek olyan megállapítások, mint a Fidesz által előterjesztett nyilatkozatban, a parlamenti vitában egyetlen párt sem vitatta az emberi jogok magyarországi helyzetét.

Mandur László úgy fogalmazott, a nyilatkozatért azok a felelősek, akik kierőltették, hogy ilyen állásfoglalás szülessen. Hozzátette, érthetetlen, miért volt fontos a Fidesz számára “a hamis tényeken alapuló állásfoglalás elfogadása”.

Az országgyűlési alelnök szerint érthetetlen az is, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor pártelnök miért nem szólalt fel a parlamentben az ügyben, amikor erre minden képviselőnek lehetősége van.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.