Belföld

Elfogták a vukovári vérengzés legfőbb felelősét

Elfogta péntekre virradóra a szerb rendőrség a Nemzetközi Törvényszék (NT) egyik legkeresettebb vádlottját, Veselin Sljivancanin nyugalmazott ezredest, akit az 1991-es vukovári vérengzés legfőbb felelősének tart a hágai bíróság.

A jugoszláv hadsereg nyugalmazott ezredese majd két éven át bujkált a hatóságok elől. Csütörtök délután a rendőrség terroristaelhárító osztaga megszállta azt a belgrádi házat, amelyben az ezredes lakása is található, a letartóztatás pillanatáig azonban nem lehetett biztosan tudni, hogy Sljivancanin a lakásában van-e.

A késő esti órákra több ezres tömeg gyűlt össze az ötszintes épület előtt, eleinte csak kisebb összetűzésekre került sor a rendőrökkel, majd egyre durvább incidensek történtek. A feldühödött nép kövekkel és üvegpalackokkal kezdte dobálni a biztonságiakat, rendőrautókat rongáltak meg, mire a hatóságok több száz rohamrendőrt és állig felfegyverzett, álarcos csendőrt küldtek a helyszínre. Éjfél előtt a biztonságiak könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen, akik felgyújtott szemetes konténerekkel barikádozták el az utcákat. A környéken égett a bozót és a száraz fű, gomolygott a füst, “sokkbombák” robbanása rázta meg a lakónegyedet.

A kommandósok éjfél után hátrakötött kézzel, fehér trikóban elvezették Sljivancanint, aki – mint kiderült – elbarikádozta magát lakásában. Kora hajnalban a szerb belügyminisztérium közleményében megerősítette, hogy Sljivancanint letartóztatták, miután “betörték lakása páncélajtaját”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik