Belföld

Pozsony azt kéri Prágától, küldjön békefenntartókat Ciprusba

Szlovákia azt szeretné, ha Csehország mintegy 120 katonát küldene a ciprusi szlovák békefenntartó egységbe, amelynek jelenleg 280 katonája van - írja csütörtöki kiadásában a Lidové Noviny című cseh napilap.

Az újság szerint az ajánlatot Milan Simko szlovák védelmi miniszter tette Prágának még Jaroslav Tvrdík minisztersége idején, de az új cseh védelmi miniszter Miroslav Kostelka is elfogadta. A megegyezés most már a felek közti konkrét tárgyalásoktól függ.

“Nem ellenzem. A cseh részvételnek nemzetközi politikai jelentősége lenne, s kitűnő tapasztalatszerzési lehetőség is” – mondta a lapnak Tvrdík, aki két hete távozott a védelmi tárca éléről, mert elfogadhatatlannak tartotta a tárca költségvetésének megnyirbálását. A lap arról nem ír, milyen okból ajánlotta fel Pozsony Prágának a ciprusi békefenntartó misszióban való részvételt.

A Lidové Noviny úgy tudja, hogy a cseh katonák ciprusi kiküldetése anyagilag is hasznos lenne Prága számára, mert a költségeket ebben az esetben döntően az ENSZ állja. A szlovák békefenntartók már több éve tevékenykednek Cipruson a szigetország görögök és törökök lakta részét elválasztó határvonalon. Csehországnak jelenleg 400 katonája van Koszovóban, 247 pedig Irakban teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik