Belföld

Megszüntette az OTP ellen indított eljárását a GVH

admin

2003. 06. 12. 12:22

Megszüntette a Gazdasági Versenyhivatal az OTP egyik, valóságnak nem megfelelő reklámja miatt indított vizsgálatát, mert a körülmények feltárására kis esélyt látott, illetve a kifogásolt reklám a versenyre csekély hatással volt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. (OTP) ellen, miután észlelte, hogy egy fővárosi kerületi, kéthetente megjelenő közéleti lap egyik számában egész oldalas megtévesztő reklám jelent meg.

A vitatott reklám a Lakossági Folyószámla, a Lakossági Megtakarítási Számla és a Takaréklevél Plussz termékek esetén akár 8 százalékos kamatról adott tájékoztatást, pedig az adott időszakban a termékek aktuális kamata nem érte el a 8 százalékot.

A GVH közleménye leszögezi: az OTP álláspontja szerint e kifogásolt és vizsgálat tárgyává tett hirdetés nem az ő hibájából jelent meg, hanem megrendelés és előzetes egyeztetés hiányában, a lap tévedéséből.

A GVH vizsgálatának nem sikerült feltárnia, hogy a valóságnak nem megfelelő reklám megjelenésére milyen módon került sor, és abban az OTP Bank Rt.-nek milyen szerepe volt. Mivel nem valószínűsíthető, hogy az eljárás folytatása esetén e körülmények feltárhatóak lennének, a rendelkezésre álló adatok alapján pedig a kifogásolt reklám a versenyre csekély hatással volt, a hivatal versenytanácsa az eljárást – tárgyalás mellőzésével – megszüntette – áll a közleményben.

A versenyhivatal felhívta az OTP figyelmét arra, hogy reklámtevékenységet olyan szervezeti keretek között, oly szervezeti rend alapján folytasson, amely a jövőben lehetővé teszi hasonló esetek megelőzését.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.