Belföld

Megszüntette az OTP ellen indított eljárását a GVH

Megszüntette a Gazdasági Versenyhivatal az OTP egyik, valóságnak nem megfelelő reklámja miatt indított vizsgálatát, mert a körülmények feltárására kis esélyt látott, illetve a kifogásolt reklám a versenyre csekély hatással volt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. (OTP) ellen, miután észlelte, hogy egy fővárosi kerületi, kéthetente megjelenő közéleti lap egyik számában egész oldalas megtévesztő reklám jelent meg.

A vitatott reklám a Lakossági Folyószámla, a Lakossági Megtakarítási Számla és a Takaréklevél Plussz termékek esetén akár 8 százalékos kamatról adott tájékoztatást, pedig az adott időszakban a termékek aktuális kamata nem érte el a 8 százalékot.

A GVH közleménye leszögezi: az OTP álláspontja szerint e kifogásolt és vizsgálat tárgyává tett hirdetés nem az ő hibájából jelent meg, hanem megrendelés és előzetes egyeztetés hiányában, a lap tévedéséből.

A GVH vizsgálatának nem sikerült feltárnia, hogy a valóságnak nem megfelelő reklám megjelenésére milyen módon került sor, és abban az OTP Bank Rt.-nek milyen szerepe volt. Mivel nem valószínűsíthető, hogy az eljárás folytatása esetén e körülmények feltárhatóak lennének, a rendelkezésre álló adatok alapján pedig a kifogásolt reklám a versenyre csekély hatással volt, a hivatal versenytanácsa az eljárást – tárgyalás mellőzésével – megszüntette – áll a közleményben.

A versenyhivatal felhívta az OTP figyelmét arra, hogy reklámtevékenységet olyan szervezeti keretek között, oly szervezeti rend alapján folytasson, amely a jövőben lehetővé teszi hasonló esetek megelőzését.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik