Belföld

Indul a svéd informatikai modell

A svéd-modell elnevezésű informatikai adókedvezmény részleteiről csütörtökön születik meg a megállapodás az informatikai és a pénzügyi tárca között - közölte Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter szerdán egy szakmai beszélgetésen, Budapesten.

Kovács Kálmán rámutatott, hogy a cégek, intézmények az új konstrukció révén munkavállalóik számára személyi számítógépeket, internet-hozzáférést és szoftvereket finanszírozhatnak úgy, hogy annak költségeit dologi kiadásaikból leírhatják és az áfát is visszaigényelhetik.

Kovács Kálmán reményét fejezte ki, hogy az adókedvezmény és az utóbbi időben végbement internetes tarifacsökkenés eredményeként az internet-előfizetések száma gyorsuló ütemben nő az elkövetkező években.

Utalt arra a kedvező változásra, amely szerint az idén márciusra egy év alatt 41 százalékkal 503 ezerre nőtt az internet-előfizetések száma Magyarországon a megelőző évek stagnálás közeli tendenciáját követően.

A miniszter kedvezőnek ítélte, hogy az előfizetéseken belül 27 százalékot képvisel a széles sávú internet, szemben az EU-országok 15 százalékos arányával. Ennek ellenére az unióban még így is jóval nagyobb az internet-előfizetések aránya a lakosság körében, mint Magyarországon.

Kovács Kálmán az elmúlt évet értékelve kitért arra, hogy az egyik legkiemelkedőbb eredmény az információs társadalommal kapcsolatos szemlélet elterjedése. – A társadalom minél nagyobb hányadában tudatosítani kell, hogy az információs technológiák az európai uniós integrációban stratégiai szereppel bírnak – hangoztatta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik